Mednarodna grafična delavnica o arhitekturi Celja

14:52

V Domu sv. Jožefa v Celju se je končala  XVII. Mednarodna  grafična delavnica na temo »Arhitektura in zgodovina Celja«, ki jo od leta 2002 tradicionalno organizira in vodi ustanovitelj Mihailo Lišanin.

Delovno vzdušje na grafični dealvnic delavnici: Dragiša Čosić, Mihailo Lišanin in Seida Belegović.
Delovno vzdušje na grafični dealvnic delavnici: Dragiša Čosić, Mihailo Lišanin in Seida Belegović.

Do zdaj je na delavnici sodelovalo 62 akademskih avtorjev iz šestnajstih držav, nastalo pa je več kot 400 grafik na omenjeno temo. Nastale grafike imajo več značilnosti, so proizvod prvega umetniškega in vizualnega vtisa v srečanju avtorjev z Celjem, v sebi nosijo umetniški naboj in dokumentarno vrednost za bodoče generacije o našem mestu in njegovi zgodovini skozi oči umetnikov. Že v tem kratkem časovnem obdobju so se zgodile spremembe, ki so zabeležene na grafikah in so torej so že postale dokument.

Tokrat je delavnica zaradi bolezni organizatorja bila v zmanjšanem obsegu, saj sta se delavnice simbolično udeležila le  Seida Belegović iz Podgorice in Dragiša Ćosić iz Beograda. Ne glede na to je nastalo 10 vrhunskih grafik, ki se bodo pridružile do sedaj nastali kolekciji v arhivu Zgodovinskega arhiva Celja. To je tudi eden od kazalcev vrednosti in pomembnosti nastalih grafik za ohranjanje kulturnih dobrin v Celju.

Dragiša Ćosić, Stari grad Celje iz zrakaSeida Belegović, ena od celjskih vratObvezno fotografiranje ob Almi Karlin, z leve Dragiša Ćosić, Mihailo Lišanin in Seida Belegović

RG

banner-ntrc-martinovanje

Deli