Mednarodne vezi za znanje in prijateljstva prihodnosti

Mednarodni projekt Evropa programira na OŠ Pod goro v Slovenskih Konjicah

9:33

Otroci novih generacij bodo precej bolj kot njihovi starši živeli v globalno povezanem in tehnološko naprednem svetu. Osnovna šola Pod goro v Slovenskih Konjicah je bila pretekli teden v znamenju svetovljanskosti in novih računalniških priložnosti.

IMG_3754
14 učiteljev in 14 učencev iz Italije, Španije in Nemčije je v Slovenske Konjice prišlo 26. januarja. Vse do preteklega petka so bili del šolskega utripa, ki ga narekuje evropski projekt Evropa programira. Kot pravi ravnateljica Darja Ravnik, gre za področje, kjer so otroci pogosto bolj suvereni od staršev in celo učiteljev.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Tovrstni projekti otrokom prinesejo tudi celo vrsto socialnih in družabnih izkušenj. Učenci iz tujih držav namreč gostujejo pri konjiških šolarji doma, za kar je ravnateljica hvaležna tudi podpori staršev. Formalno je v projekt vključenih le 14 oziroma 21 učencev …

Kljub bogatemu in nepozabnemu tednu v konjiški osnovni šoli, pa je to šele začetni del projekta. Darja Ravnik.

Tema projekta je programiranje in uporaba IKT tehnologije. Učenci so spoznali Thinglink, Pinakle, Lego Mindstorms, Mikrobite, aplikacijo za geochoaching 360 stopinjsko foto in video obdelavo. Učitelji pa poleg tega, kako to poučevati, še kako prenesti v prakso. Učitelji so jim pripravili zanimive aktivnosti, kot so risanje s 3D pisalom, aktivna tla, x-box, izdelava holograma in robotiko. Obiskali so Nordung center v Vitanju, v Ljubljani pa so bili na Fakulteti za računalništvo in informatiko, na Inštitutu Jožefa Štefana, učenci pa so bili še v Muzeju iluzij. Gostujoči učitelji so poleg izobraževanj videli še izvedbe učnih ur – primerov dobre prakse, vsebine vključevanja psa v pouk, medpredmetnega povezovanja in formativnega spremljanja ter uporabe tablice pri športni vzgoji. Koordinator projekta Dominik Trstenjak je izdelal tudi interaktivni vodič po Slovenskih Konjicah, ki ga bodo dali TIC-u Slovenske Konjice in bo uporaben tako za krajane, kot za turiste, ki bodo obiskali naše  mesto. Projekt je skupno ocenjen na 105 tisoč evrov, vrednost slovenskega dela pa je 27 tisoč evrov.