Miha Turšič: Kje je kultura v Ksevtu?

15:37

Miha Turšič, soustanovitelj vitanjskega Ksevta, je na predsednika vlade Mira Cerarja naslovil že štiri javna pisma, v katerih opozarja na nepravilnosti v novoustanovljenem zavodu Ksevt.

14.10.2013 poslana na NOVI TEDNIK
Miha Turšič (foto: SHERPA)

Miha Turšič je oktobra 2015 z gladovno stavko želel opozoriti na prezirljiv odnos ministrstva za kulturo do Ksevta ter na skrb vzbujajoče stanje na celotnem polju kulture. Kasneje je stavko prekinil, ker je dobil zagotovilo, da bo ustanovljena funkcionalna državna inštitucija, ki bo nadaljevala izvajanje kulturalizacije vesolja in kozmifikacije umetnosti ter da bodo zagotovljena minimalna strukturna sredstva za njeno delovanje. V njegovem zdajšnjem pisanju pa so kultura, umetnost in humanistika postale privesek posla in turizma, saj zavod deluje pod Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Za to je po Turšičevem mnenju kriv  državni sekretar Tadej Slapnik, ki vse trditev Turšiča zavrača.

Prav tako je nad pisanjem Turšiča zgrožena vršilka dolžnosti direktorica zavoda Ksevt Nena Dokuzov. Poudarila je, da se na njegovo pisanje ne bo odzivala, saj jo zelo čudi njegov način komuniciranja.

Tadej Slapnik je še dodal, da bo vlada zaradi kompleksnosti celotnega problema do konca tedna pripravila skupno izjavo na Turšičevo pisanje.

BGO

banner-ntrc-martinovanje

Deli