Minister za zdravje danes v Celju in Nazarjah

8:23

Zdravstveni dom Celje je danes obiskal novi minister za zdravje Aleš Šabeder. Pogovarjal se je z vodilnimi, z njim so se srečali tudi člani obeh svetov zavodov. Nato je bil predviden tudi obisk Zdravstvenega doma Nazarje. Razlog za obisk je kritično stanje na področju družinske medicine.

Ministrstvo naj bi sicer že pripravljalo določene ukrepe, s katerimi naj bi se zmanjšala obremenjenost zdravnikov predvsem na področju administracije. Toda konkretne poteze, ki bi denimo celjske zdravnike prepričale, da s 1. majem ne podajo kolektivne odpovedi, še niso znane.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

»V tem času težko komentiram karkoli, se bom pa bom podrobno seznanil s situacijo, pregledal tudi številke in točne podatke. Moja želja je bila, da se danes sestanem tudi z zdravniki in da najprej slišim od njih, kakšne so težave. Ministrstvo ni edino, vpeto v reševanje situacije, tu sta še zdravstvena zavarovalnica in občina, ki je ustanoviteljica zavoda,« nam je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder.

Toda srečanja z zdravniki ni bilo. “Šabeder obžaluje, da danes v Celju ni bilo sestanka s primarnimi zdravniki, ampak samo z vodstvom in predstavniki občine. Minister se je z zdravniki želel sestati takoj po nastopu mandata, saj se je želel takoj neposredno seznaniti s stanjem na terenu, da bi lahko v danih razmerah čim hitreje skupaj našli najboljše rešitve. V prihodnjem tednu bo podal ponovno pobudo za srečanje z zdravniki. Namen današnjih sestankov je natančna in neposredna seznanitev z razmerami na terenu, da bi lahko čim prej ukrepali, ne pa pogajanja,” so dopoldne poslali iz Ministrstva RS za zdravje.

sabeder1
Foto: SŠol

In kaj zdravniki zahtevajo?

»Zagotovilo, da se bo v bodoče upoštevalo standarde in normative z nekim določenim prehodnim obdobjem in takojšnjo razbremenitev administrativnih nesmiselnih opravil, ki jih lahko opravlja ZZZS in niso v nobeni zvezi z delom zdravnika. Poleg tega tudi zagotovilo, da bodo lahko mladi zdravniki samostojno delali takoj po zaključeni specializaciji in ne šele po treh letih, kot je veljalo do zdaj. Mislim, da bi to že lahko takoj pritegnilo mlade, da se odločijo za družinsko medicino,« pravi strokovni direktor Zdravstvenega doma Celje Marko Drešček.

Znano je, da so v Celju družinski zdravniki, če pristojni ne bodo uredili zadev, s 1. majem napovedali kolektivno odpoved, v Nazarjah pa so odpovedi že podali trije zdravniki.

Na ministrstvu so nam sicer pred dnevi dejali, da pripravljajo ukrepe, s katerimi bi zmanjšali obremenjenost zdravnikov predvsem na področju administracije. Hkrati pripravljajo tudi nov prenovljen model financiranja primarne ravni zdravstvene dejavnosti. Ministrstvo predvideva letos še razpis 80-90 specializacij za družinsko medicino.

FA Sherpa
Foto: Sherpa

Z letošnjim letom postaja način dela iz projekta referenčnih ambulant obvezni sestavni del družinske medicine, s čimer bi se prav tako zdravnike razbremenilo.

Na ministrstvu še pravijo, da bodo morali razmisliti tudi o tem, kako bo mladim zdravnikom postala družinska medicina spet zanimiva, saj je v zadnjih letih interes za takšno delo med mladim izrazito upadlo. Celjski zdravstveni dom ima denimo ves čas odprt razpis, vendar prijav ni.

Trenutni podatki kažejo primanjkljaj 200 zdravnikov družinske medicine v Sloveniji. V sistemu je 350 specializantov, ki bodo postopoma nadomeščali upokojitve, kakor tudi zasedali nova dodatna mesta oz. dodatne programe družinske medicine. Če želi ministrstvo stanje izboljšati do leta 2022 mora razpisovati vsako leto približno 40 mest.

SIMONA ŠOLINIČ

Deli