Monografija o Cirilu Cesarju

13:23

Mestna občina Velenje je ob nedavnem 95. rojstnem dnevu znanega Velenjčana Cirila Cesarja, akademskega kiparja in industrijskega oblikovalca, pri Velenjski knjižni fundaciji izdala likovno monografijo z naslovom Pot v svetlobo. Monografijo bo občina podrobneje predstavila ob septembrskem občinskem prazniku.

Cesar_-anton aškerc
Cesar je med drugim avtor portreta pesnika Antona Aškerca, ki je v Velenju deloval kot kaplan med leti 1894 in 1898. Kip je nastal leta 1956 po naročilu Občine Celje ob 100. obletnici Aškerčevega rojstva. Prvi odlitek stoji ob Vodnikovi cesti v Celju, drugi pa pred šolo Antona Aškerca v Velenju.

Cesar se je že zgodaj odvrnil od socialističnega realizma in je začel ustvarjati ekspresionistične plastike, ki so izražale protivojno razpoloženje. Je avtor več kipov za spomenike, posvečene narodnoosvobodilni borbi, ustvaril je tudi doprsja kulturnih delavcev za foyer celjskega gledališča. V začetku 60-tih let so nastale njegove prve steklene skulpture. Za mesto Velenje je ustvaril številne spomenike, med drugim stekleno skulpturo Sozvočje časa v tamkajšnjem domu kulture. Posvečal se je tudi industrijskemu oblikovanju in je leta 1970 prevzel vodenje oddelka za projektiranje in oblikovanje v Gorenju.

TS
Foto: MOV

Ciril Cesar
Ciril Cesar z monografijo Pot v svetlobo.

banner-ntrc-martinovanje