Monografija, posvečena Cirilu Cesarju

7:05

Mestna občina Velenje je ob 95. rojstnem dnevu Cirila Cesarja, akademskega kiparja in industrijskega oblikovalca, pri Velenjski knjižni fundaciji izdala likovno monografijo z naslovom Pot v svetlobo. Delo zajema besedila številnih znanih slovenskih likovnih kritikov in številne fotografije. Urednica monografije in soavtorji bodo knjigo podrobneje predstavili danes ob 19. uri v Vili Bianca.

Ciril Cesar je zaključil študij kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani. Urednica monografije, sodelavka Galerije Velenje Milena Koren Božiček je povedala, da je bil pri ustvarjanju samosvoj že od samega začetka.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Kasneje je ustvaril mnoge javne spomenike in portretne plastike. Najbolj se je kot avtor izrazil v obdobju, ko je delal ekspresivno figuraliko, poimenovano Zločini. Z njo je izražal upor proti nasilju in vojnam. Za industrijsko oblikovanje se je začel zanimati, ko je celjska tovarna tehtnic Libela odkupila licenco za njegovo tehtnico, kar ga je spodbudilo k študiju in delu na področju oblikovanja v nemškem Ulmu. Leta 1970 je na povabilo tedanjega generalnega direktorja Gorenja Ivana Atelška prevzel vodenje oddelka za projektiranje in oblikovanje v tem podjetju.

Po besedah Božičkove monografija zajema besedila številnih likovnih kritikov:

TS
Foto: Mestna občina Velenje

Ciril Cesar
Ciril Cesar