Monografija, posvečena Cirilu Cesarju

7:05

Mestna občina Velenje je ob 95. rojstnem dnevu Cirila Cesarja, akademskega kiparja in industrijskega oblikovalca, pri Velenjski knjižni fundaciji izdala likovno monografijo z naslovom Pot v svetlobo. Delo zajema besedila številnih znanih slovenskih likovnih kritikov in številne fotografije. Urednica monografije in soavtorji bodo knjigo podrobneje predstavili danes ob 19. uri v Vili Bianca.

Ciril Cesar je zaključil študij kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani. Urednica monografije, sodelavka Galerije Velenje Milena Koren Božiček je povedala, da je bil pri ustvarjanju samosvoj že od samega začetka.

Kasneje je ustvaril mnoge javne spomenike in portretne plastike. Najbolj se je kot avtor izrazil v obdobju, ko je delal ekspresivno figuraliko, poimenovano Zločini. Z njo je izražal upor proti nasilju in vojnam. Za industrijsko oblikovanje se je začel zanimati, ko je celjska tovarna tehtnic Libela odkupila licenco za njegovo tehtnico, kar ga je spodbudilo k študiju in delu na področju oblikovanja v nemškem Ulmu. Leta 1970 je na povabilo tedanjega generalnega direktorja Gorenja Ivana Atelška prevzel vodenje oddelka za projektiranje in oblikovanje v tem podjetju.

Po besedah Božičkove monografija zajema besedila številnih likovnih kritikov:

TS
Foto: Mestna občina Velenje

Ciril Cesar
Ciril Cesar