Muzej baroka tudi uradno odpira svoja vrata

8:28

V Šmarju pri Jelšah bodo danes ob 14. uri uradno odprli Muzej baroka, ki se ponaša s postavitvijo baročnih kipov in drugega baročnega okrasja s šmarske Kalvarije. Udeležbo na slavnostnem dogodku je napovedal tudi minister za kulturo Tone Peršak.
Šmarje pri Jelšah se ponaša z baročno zbirko, ki je edinstvena v slovenskem kulturnem prostoru. Kipe v kalvarijskih kapelicah je sredi 18. stoletja izdelovalo več kiparjev, a so podatki o ustvarjalcih izginili skupaj z župnijsko kroniko, zgorela je namreč v požaru župnišča. Jože Čakš, direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah, ki upravlja z muzejem baroka, poudarja, zakaj je kompleks šmarske kalvarije tako edinstven.

Ko so se v Šmarju pred skoraj 20 leti pripravljali na celotno obnovo, po besedah Čakša niso vedeli, ali bodo lahko postorili vsa potrebna dela. K sreči so za svojo idejo pridobili tudi potreben denar.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Vrednost obnove župnijskega poslopja in ureditve zbirke muzeja, ki prikazuje 43 originalnih lesenih skulptur, s pomočjo muzejske videe projekcije pa obiskovalcem prikaže tudi bogastvo baroka v baročnih cerkvah v Obsotelju in na Kozjanskem, je znašala okoli milijona evrov. Od tega je približno 360.000 evrov prispeval evropski sklad za regionalni razvoj.

TINA STRMČNIK
Foto: GrupA

DL3U1931
Jože Čakš ob kipu, ki prikazuje, kako je rimski vojak Jezusa kronal s trnovo krono. »Kipi so izdelani izjemno kakovostno. Avtorji so se posvetili številnim podrobnostim – mišicam, prstom, nohtom, krona je skrbno izrezljana iz lesa. Človek kar ostrmi, ko opazuje to delo,« je pojasnil sogovornik.

DL3U1921
Muzej baroka so uredili v velikem imenitnem marofu, ki skriva zanimivo notranjost.