“Muzeji se ne odpirajo tako na pamet”

7:03

Z današnjim dnem lahko vrata ponovno odprejo knjižnice, galerije in muzeji. Takšno odločitev je vlada sporočila sinoči. A mnogim verjetno ne bo uspelo urediti vsega potrebnega, da bi že danes zjutraj lahko dejansko odprli vrata.

Stara grofija
Muzejski trg v Celju s Staro grofijo in Osrednjo knjižnico Celje

Tako so iz nekaterih kulturnih ustanov že sinoči sporočili, da ostajajo zaprti, saj nimajo informacij o potrebnih zaščitnih ukrepih. Do ponedeljka, 4. maja, tako ostajata zaprti tudi Osrednja knjižnica Celje in Medobčinska splošna knjižnica Žalec. Kot je sinoči na svojem FB profilu sporočila direktorica žalske knjižnice Jolanda Železnik, čez noč ne morejo zagotoviti pogojev, ki bi bili varni za zaposlene in uporabnike, saj so informacijo, da se knjižnice lahko odprejo, izvedeli v večerni informativni oddaji na televiziji.

Zaprti ostajajo tudi muzeji. Iz Skupnosti muzejev Slovenije so sinoči na Facebooku zapisali, da muzeji v tem trenutku niso pripravljeni na varen sprejem obiskovalcev. Prav tako v tem trenutku nimajo pogojev za varno delo zaposlenih in tudi ne nobenih navodil s strani ministrstva za kulturo. Muzeji se ne odpirajo tako na pamet, brez navodil in brez predhodne najave, so zapisali.

Če bodo od ministrstva za kulturo pravočasno prejeli ustrezne usmeritve, se bodo muzeji in galerije postopoma odpirali od torka, 5. maja.

Screenshot_20200429_065249

Tudi galerijski prostori Zavoda Celeia Celje v tem tednu še ostajajo zaprti. Kot so sporočili iz zavoda, morajo prostore ustrezno pripraviti, kar pa v kratkem času ni mogoče. Predvidoma bosta Likovni salon in Galerija sodobne umetnosti svoja vrata odprla v torek, 5. maja. Drugi prostori v upravljanju Zavoda Celeia Celje (Stari grad Celje, TIC center, Drevesna hiša, Spominska hiša Alme M. Karlin ter Celjski dom) do nadaljnjega ostajajo zaprti za zunanje obiskovalce.

BOJANA AVGUŠTINČIČ

Foto: arhiv NT&RC

Deli