Na Celjskem sejmu podpisali pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel

6:35

Osrednji dogodek 39. dneva čebelarjev, minuli vikend na Celjskem sejmu je bil podpis deklaracije o podpori pobudi Slovenije, da 20. maj postane svetovni dan čebel.

Ministri in njihovi namestniki na okrogli miza na Celjskem sejmu
Ministri in njihovi namestniki na okrogli miza na Celjskem sejmu

Deklaracijo, ki jo bo prihodnje leto Slovenija vložila v Združenih narodih,  so podpisali kmetijski ministri oziroma njihovih namestniki ali drugi visoki predstavniki ministrstev iz Slovenije, Črne gore, Češke, Srbije, Madžarske, Avstrije in Francije ter predsednik slovenske čebelarske zveze, ki je dala idejo, da bi naša država formalno vložila to pobudo v združenih narodih.

Pobuda, ki ima načelno podporo v vseh državah EU in evropskih čebelarskih zvezah poudarja pomen čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijsko proizvodnjo, za varnost preskrbe, ohranjanje narave in biotske raznovrstnosti v naravi. “Sloveniji je v posebno čast, da bo deklaracija za razglasitev svetovnega dneva čebel, ki jo bomo v ZN vložili konec prihodnjega leta, podprta s podpis držav, ki imajo pomembno vlogo v čebelarstvu in so Sloveniji prijateljske države”, je po podpisu povedal kmetijski minister Dejan Židan.

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije pa je poudaril, da gre za zgodovinski dan za čebele. “Svet se mora zavedati, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja čebel.”

Vsi podpisniki deklaracije so se pred podpisom udeležili tudi okrogle mize z naslovom, Svetovni dan čebel – priložnost za vse. Na njej je sodeloval tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki izpostavil velik pomen čebel ne le za kmetijstvo in okolje, marveč tudi za gospodarstvo, še posebej za turizem.

ROBERT GORJANC

Foto: SHERPA