Na četrtem mestu med vzroki umrljivosti v razvitih državah

6:00

V avli Zdravstvenega doma Celje bo danes, med 9. in 12. uro, Center za krepitev zdravja v sodelovanju z dijaki Srednje zdravstvene šole Celje in Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter Združenjem diabetikov celjske regije izvajal akcijo osveščanja ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni. Mednarodna skupnost namreč obeležuje svetovni dan diabetesa 14. novembra.

V Celju bodo tako brezplačno izvajali tudi meritve krvnega sladkorja in krvnega tlaka ter svetovali ljudem. Geslo letošnjega svetovnega dne sladkorne bolezni je Srčno žilne bolezni in diabetes. Zdravstveno vzgojna svetovanja in meritve krvnega tlaka ter sladkorja bodo obiskovalcem na voljo tudi v Zdravstvenih postajah Štore in Vojnik.

sladkorna

Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen, ki napreduje počasi in lahko traja celo življenje. V Sloveniji živi več kot 200 tisoč ljudi z diabetesom. Če bolezen ni ustrezno zdravljena, pretijo bolniku zaradi kronično zvišanega krvnega sladkorja hudi diabetični zapleti. Za sladkorno boleznijo tipa 1 zbolevajo večinoma otroci in se pojavi tako rekoč skozi noč. Za sladkorno boleznijo tipa 2 pa zbolevajo večinoma odrasli. Zaradi nezdravega načina prehranjevanja in pomanjkanja telesne aktivnosti pa strokovnjaki opažajo porast števila obolelih za sladkorno boleznijo tipa 2 pri otrocih. Ta bolezen je celo na 4. mestu med vzroki umrljivosti v razvitih državah.

Z zdravim življenjskim slogom se da bolezen omiliti. Če je bolezen odkrita v zgodnji fazi, pa celo odložiti njen razvoj in s tem izboljšati kakovost življenja. Za ugotavljanje sladkorne bolezni zdravniki opravijo laboratorijsko preiskavo v okviru preventivnih pregledov vsem, ki so starejši od 30 let in vsem mlajšim, ki imajo v družini bližnje sorodnike s sladkorno boleznijo. Zato zdravniki tudi priporočajo ljudem, da se preventivnih pregledov redno udeležujejo. Danes se bodo obiskovalci lahko tudi prijavili na brezplačne delavnice Zvišan krvni sladkor, Sladkorna bolezen tipa 2 in S sladkorno boleznijo skozi življenje, ki jih izvajajo v Centru za krepitev zdravja.

Deli