Na cvetno nedeljo blagoslov zelenja

6:11

Verniki danes praznujejo cvetno nedeljo, ki je zadnja nedelja pred veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom. Cvetna nedelja se je ohranila kot spomin na Kristusov prihod v Jeruzalem, kjer ga je množica navdušeno pozdravljala z zelenimi vejami. Danes so zunanji znak praznovanja cvetne nedelje butare, oljčne vejice ter drugo zelenje, ki ga verniki prinašajo k blagoslovu.

Za razliko od drugih krajev je na Ljubnem ob Savinji uveljavljen običaj prinašanja tako imenovanih potic namesto butar. Tradicija izdelovanja potic je na Ljubnem tesno povezana s tamkajšnjim načinom življenja. V njih so upodobljeni motivi vsakdanjega kmečkega življenja, orodja in predmeti za osebno rabo, pa tudi duhoviti prizori in motivi iz vsakdanjega ali verskega življenja. Najbolj navdušeni za sodobno tehniko prinašajo potice na primer v obliki prenosnih telefonov in prenosnih računalnikov. Več kot stoletni običaj, ki je danes uradno zaščitena kulturna dediščina, je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja že skoraj izginil.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Ljubenske potice
V ljubenskih poticah so upodobljeni motivi vsakdanjega kmečkega življenja, orodja …

Ljubenske potice

Med posebnostmi cvetne nedelje je tudi izdelovanje butar velikank. Tudi letos so jo izdelali v Lokrovcu pri Celju. Meri kar 24 metrov. Blagoslov butare velikanke bo pri cerkvi sv. Duha v Celju danes ob 10. uri.

BJ, BA

Foto: SHERPA (arhiv NT&RC)

Deli