Na mostu prijateljstva brez arbitraže in brez ograje

12:25

Občina Bistrica ob Sotli v sodelovanju s hrvaško občino Kumrovec ob 17. uri pripravlja 14. mednarodno prvomajsko srečanje. Na mostu prijateljstva Kunšperk – Gmajna bo tradicionalno druženje s kulturnim programom.

kunšperk
Foto: Krapinsko-zagorska županija

Čezmejno sodelovanje občin slovenske in hrvaške strani evropska unija spodbuja tudi z različnimi skupnimi projekti. Občini Podčetrtek in Rogaška Slatina bosta na primer projekt Vonarskega jezera lahko oživili le v sodelovanju s hrvaško stranjo. Kot pravi župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak, je tudi tokratno srečanje praznik sosedskih in družinskih povezav. “Dobro sodelujemo tako na občinski, kulturni, društveni in šolski ravni. Nenazadnje pa je tu tudi veliko mešanih zakonov.”
A dejstvo je, da zadnja leta idilo nekoliko kvari rezilna žica na slovenski strani. Kot pravi Debelak, ni prijetna za nobeno stran, četudi so jo na najbolj izpostavljenih krajih zamenjali za panelno ograjo, ki je za spoznanje manj grda. Kako izpostavljeno je Obsotelje trenutno za migrantske prehode?
“Posamezni primeri ilegalnih prehodov vsekakor so, vendar policija stanje obvladuje. Še zdaleč ni tako hudo kot na reki Kolpi.”
Na mostu Kunšperk Gmajna bodo vsekakor ob stran potisnili tako svetovne migracije, kot medsosedske mejne spore. Na mostu prijateljstva bodo Bistričani in Kumrovčani dokazali, da je politika eno, človeški odnosi pa drugo.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020