Na Vranskem oblast prevzeli generali vranarji (FOTO)

Od rakete do vojske z Napoleonovimi, avstro-ogrskimi in Titovimi vojaki

14:00

Ptujski kurenti, mozirski pustnaki, cerkljanski laufarji, škoromati iz Brkinov je nekaj tradicionalnih slovenskih pustnih mask. Na Vranskem pustno dogajanje že več desetletij zaznamujejo generali vranarji, ki vsako leto teden dni pred pustom prevzamejo občinsko oblast in uzakonijo nova pravila. Eno izmed njih je, da na pustno soboto organizirajo karneval, ki letos praznuje šestdeset let.

PUST Vransko, generali vranarji prevzeli oblast, Aleksander Rebevšek in Marjan Šarec
Generali vranarji so v nedeljo dopoldne na Vranskem prevzeli pustno oblast.

Prvo organizirano pustno dogajanje na Vranskem je leta 1959 pripravila tamkajšnja ljudska tehnika. Domačini z Vladom Rančigajem na čelu so se na njem predstavili z veliko doma izdelano raketo. Z njo so sokrajane tako navdušili, da jih je naslednje leto na karnevalu sodelovalo še več. Pustno dogajanje se je z vsakim letom bolj razvijalo in postajalo znano po vsej Spodnji Savinjski dolini. Dolga karnevalska tradicija na Vranskem se je ohranila po zaslugi generalov vranarjev, ki so vedno znova pobudniki in organizatorji pustnega dogajanja. Ideja zanje se je na podlagi lokalne legende o vranah in strateško pomembni legi Vranskega, ki so jo v zgodovini varovali različni vojaki, porodila prav Rančigaju. Vranarji so zato odeti v vojaške uniforme iz različnih zgodovinskih obdobij. Med njimi so vojaki iz obdobja Napoleona in Ilirskih provinc, Franca Jožefa in Avsto-Ogrske ter Tita in njegove Jugoslovanske ljudske armade. »Da smo izoblikovali ravno generale, so morda razlog prav rekviziti. Takrat je bilo po domovih še veliko vojaških oblek. Na vojaško bundo in čelado sem pritrdil vrano in dobil prvo različico naših kostumov,« pove dolgoletni vodja vranarjev Vlado Rančigaj, ki se mu takrat ni niti sanjalo, da se bodo vranski vojaki dodobra zakoreninili v pustnem dogajanju in čez nekaj desetletij korakali ob boku znanih slovanskih pustnih mask, kot so kurenti, laufarji, pustnaki in drugi.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

PUST Vransko, generali vranarji prevzeli oblast
Dolga karnevalska tradicija na Vranskem se je ohranila po zaslugi generalov vranarjev, ki so vedno znova pobudniki in organizatorji pustnega dogajanja. Ideja zanje se je na podlagi lokalne legende o vranah in strateško pomembni legi Vranskega, ki so jo v zgodovini varovali različni vojaki, porodila prav Rančigaju.

Generali vranarji so v nedeljo tako kot vsa leta do zdaj v središču trga Vransko razrešili občinski svet in občinsko upravo ter župana Franca Sušnika zaprli v hišni pripor. Pred njegovo hišo so postavili stražo, ki pazi, da ne bi pobegnil skupaj s polno občinsko blagajno. Med najzasluženjše generale zagotovo sodi dolgoletni vodja vranarjev, maršal Vlado Rančigaj, ki je z dvainosemdesetimi leti najstarejši član vranske vojske. »Pri nastajanju karnevala ne sodelujem več tako intenzivno kot nekoč, a še vedno zelo rad. Zaradi oblice smeha in dobrega vzdušja ter starih znancev, ki jih srečam, se vsega pusta malo pozdravim. Smeh je nekaj najboljšega kar se lahko zgodi.« Njegovo delo uspešno nadaljujejo mlajši s poslancem Aleksandrom Reberškom na čelu. Zanimivo je, da se vranska vojska že vse skozi v šegavosti dotika aktualne politike, do katere pogostokrat niso prav nič milostni. Kot pravi Reberešek, se to ne bo prav nič spremenilo tudi zdaj, ko je kot poslanec eden izmed njih. »Na to ne gledam čisto nič drugače. Funkcija je minljiva, človek pa ostaja. Vedno sem rad delal za svoj domači kraj, vedno sem si želel, da se pri nas na Vranskem čimveč dogaja in ne vidim nobenega razloga, zakaj ne bi bilo tako tudi še naprej. Naš karneval ima dolgo tradicijo, zato je prav, da jo negujemo in ohranjamo.«

PUST Vransko, generali vranarji prevzeli oblast, Šartec, Aleksander Rebevšek, in Franci Suišnik
Generali vranarji so v nedeljo tako kot vsa leta do zdaj v središču trga Vransko razrešili občinski svet in občinsko upravo ter župana Franca Sušnika zaprli v hišni pripor.

ŠPELA OŽIR, foto: SHERPA

Deli