Na vrh mlaja v manj kot treh minutah

8:08

V Mozirju bo danes vsakoletno plezanje na mlaj. Gre za kraj, ki je zelo prepoznaven po dolgoletni mlajevski tradiciji, ki sega daleč v stare čase. V Mozirju tako deluje Etnografsko društvo Mlajevci, ki je tudi organizator današnjega tekmovalnega plezanja.

Plezanje po olupljenem in spolzkem deblu je seveda zelo zahtevno in pogumno dejanje. Poleg tega se mlaj med plezanjem v zgornjem delu ziblje. Tekmovalci imajo za vzpon na vrh na voljo tri minute. Prireditev bo na trškem sejmišču, ob 17. uri. Organizator jo bo skušal izpeljati v vsakem vremenu, zato bo za gledalce za vsak primer postavljen šotor. Plezanje na mlaj je v okviru praznovanja občinskega praznika. Društvo Mlajevci, ki ohranja bogato tradicijo, je tudi med letošnjimi občinskimi nagrajenci.

V Mozirju sega najstarejša omemba mlaja v leto 1878. Ko je bila v Mozirju pred dolgimi leti svetovna živinorejska razstava, so postavili kar 24 mlajev, in to za vsako državo po enega. Najvišji mlaj, ki so ga Mlajevci postavili pred nekaj leti, je bil visok 63 metrov ter težak več kot pet ton.

BJ

mozirje mlaj najmlajsi 2
Z enega od preteklih plezanj na mlaj v Mozirju
Deli