Nagradili inovativne

14:18

Regionalna gospodarska zbornica Celje je danes podelila priznanja in diplome najbolj inovativnim podjetjem in posameznikom v regiji. Letos je na izboru sodelovalo 49 inovatorjev iz enajstih podjetij, ki so prijavila 16 inovacij. Posebna ocenjevalna komisija regionalne zbornice je kot najboljše izbrala pet inovacij. Zlata priznanja so dobili inovatorji iz podjetij Swatycomet, Tehnos, Bosio, Silco in Container. Prve štiri inovacije se bodo potegovale za najboljše tudi na državnem ocenjevanju. Srebrna priznanja so si prislužile inovacije, ki so jih prijavili Šolski center Celje ter podjetja Ursa, Dega sistemi in GKN Driveline. Inovatorji iz tega zreškega podjetja so dobili še tri bronasta priznanja, med bronastimi je letos tudi inovacija, ki jo je prijavila Cinkarna Celje. Regionalna zbornica je letos podelila tudi tri diplome. Vse tri je za svoje inovacije dobila družba Štore Steel.

Tudi Območno razvojno partnerstvo Spodnje Savinjske doline je na današnji slovesnosti podelilo letošnja priznanja za najboljše inovacije v lanskem letu. Najvišje priznanje sta prejela Anton Kisovar in Zvone Romih iz žalskega podjetja Tehnos, ki sta razvila namenski profesionalni mulčer za špargljeve nasade.

T novator 2
Nagrajenci z župani in predstavniki Območnega razvojnega partnerstva.

Za naziv najboljšega inovatorja v Spodnji Savinjski dolini se je letos potegovalo nekaj manj inovatorjev kot v preteklih letih, kljub temu pa so izumi izjemni je prepričan predsedujoči območnemu partnerstvu, župan Žalca, Janko Kos.

Najvišje priznanje sta tokrat prejela Anton Kisovar in Zvone Romih iz žalskega podjetja Tehnos, ki sta razvila namenski profesionalni mulčer za špargljeve nasade. Izdelek, za katerega so dodeljeni kar štirje patenti, je letos na mednarodni razstavi kmetijske mehanizacije v Angliji prejel tudi nagrado najboljše inovacije med kmetijsko mehanskimi proizvodi. Kot je pojasnil Romih so novi stroj, ki bistveno skrajša čas priprave obdelovalne površine, razvili zaradi potreb trga.

Kar dve priznanji za inovativnost je komisija, ki ji predseduje Danilo Basle iz Zbornice zasebnega gospodarstva Žalec, podelila Simonu Tominšku iz podjetja Sico. Tominšek se je podpisal pod izum horizontalnega dvostransko delujočega stroja z nalagalnim in transportnim sistemom. Hkrati je razvil tudi hidravličen vitel za vertikalne cepilke drv. Za razvoj gozdarskega vitla s konstantno močjo bo priznanje in nagrado prejel tudi Robert Horvat iz podjetja Uniforest. Med letošnjimi nagrajenci sta tudi Iztok Medved in Sebastijan Prislan iz podjetja Ursa, ki sta razvila sistem za ekonomičen in neinvaziven način varovanja kovin pred korozijo.

Vsi sodelujoči so si bili enotni, da je inovativnost tista, ki poganja naš svet naprej. Nazorno je pomen inovativnosti povzel današnji gostitelj, direktor podjetja Uniforest Drago Pintar.

LK, foto: TT

Deli