Najlepše darilo za celjski turizem

Ob svetovnem dnevu turizma odprtje paviljona arheologije in Turistično-informacijskega centra

10:20

Osrednji dogodek v Celju ob včerajšnjem svetovnem dnevu turizma je bilo slavnostno odprtje paviljona s predstavijo arheoloških najdb iz časov rimske Celeie in novih prostorov Turistično informacijskega centra (TIC) Zavoda Celeia.

Odprtje Paviljona in Tica je bilo seveda v znamenju duha rimske Celeie.
Odprtje Paviljona in Tica je bilo seveda v znamenju duha rimske Celeie.

Odprtje paviljona in novega Tica je bilo sicer predvideno že prej, a se je zaradi različnih razlogov nekoliko zamaknilo, naposled pa je nova pridobitev predana namenu na najbolj pravšnji dan. Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje je povedal, da gre z odprtjem tudi za nek simboličen zaključek prenove starega mestnega jedra.

Naložbo je Mestna občina Celje financirala iz proračuna je vredno okrog 450 tisoč evrov, pričakujejo pa, kot je še povedal Bojan Šrot, da jo bodo delno povrnili s sredstvi iz državnega proračuna namenjenimi za občinske investicije v višini okrog 140 tisoč evrov.

Bojan Šrot je v svojem govoru osvetli bogato zgodovino Celja.
Bojan Šrot je v svojem govoru osvetli bogato zgodovino Celja.

Paviljon s predstavitvijo arheoloških najdb, po sistemu »in situ«, torej na samem mestu najdbe je velikega pomena tudi za Pokrajinski muzej Celje, ki je vodil arheološka raziskovanja na Glavnem trgu. “Ob prenovi mestnega jedra smo na tem mestu odkrili ostanke antičnih vil in rimske ceste, ti ostanki pa za razliko od ponekod drugod niso bili uničeni, “je povedal Stane Rozman, direktor muzeja. 

Nove pridobitve pa se zelo veselijo v Zavodu Celeia Celje, saj bodo odslej obiskovalce in turiste sprejemali v mnogo bolj primernih prostorih. “Ob boljših pogojih za naše delo, bodo predvsem veliko pridobili turisti,“ je povedala Milena Čeko Pungartnik, direktorica Zavoda Celeia Celje.

Prvi obiskovalci so si po uradnem odprtju z zanimanjem ogledovali pomembno pridobitev za Celje.
Prvi obiskovalci so si po uradnem odprtju z zanimanjem ogledovali pomembno pridobitev za Celje.
tic-paviljon-012
Novi prostori Tica bodo veliko bolj mikavni za turiste, hkrati pa bodo v njih imeli boljše pogoje za delo tudi zaposleni in sodelavci Zavoda Celeia.

ROBERT GORJANC
Foto: SHERPA

banner-ntrc-martinovanje

Deli