Najprej fizioterapija in gostinstvo, potem bazeni

Zdravilišča počasi oživljajo, čeprav nekatera niso čisto zamrla

7:00

Z rahljanjem vladnih ukrepov počasi oživljajo tudi zdravilišča, čeprav nekatera niso povsem prekinila svoje dejavnosti, na primer v negovalnih oddelkih za tiste najtežje bolnike, ki so bili premeščeni iz bolnišnic na zdraviliško zdravljenje (dve takšni zdravilišči od treh v Sloveniji sta tudi v Laškem in na Dobrni). Nekatera termalna središča so začela izvajati še fizioterapijo in druge storitve, hoteli pa so za obiskovalce odprli terase restavracij.

Thermana Laško
Thermana Laško

V Thermani Laško so minuli torek v svojem spa centru ponovno začeli izvajati wellness storitve, kot so nega telesa, obraza, masaže, ayurvedski tretmaji … Od danes so ponovno na voljo ambulantne fizioterapije, zaenkrat za vse z napotnico s stopnjo nujnosti zelo hitro in tiste, ki jim je bila marca rehabilitacija prekinjena zaradi prenehanja dejavnosti. Predvsem gre za bolnike, ki so bili k njim napoteni na rehabilitacijo po poškodbah in stanjih po operacijah.

»Po odpiranju zdravilišč za ambulantne fizioterapije računamo, da bi v začetku prihodnjega meseca lahko sprejeli tudi stacionarne goste v zdraviliščih ter obiskovalce bazenov in drugih wellnesss storitev, do takrat pa bo treba še dobro uskladiti vse varnostne protokole,« je povedal Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ).

Te zdaj usklajujejo z NIJZ, s Slovensko turistično organizacijo (STO), z obrtno in turistično gostinsko zbornico, združenjem hotelirjev, agencij, letališčem v Ljubljani … Povezujejo se tudi z mednarodnimi skupnostmi, od evropskega združenja za odpiranje vodnih parkov so pridobili protokole za odpiranje bazenov, sledijo tudi smernicam svetovne zdravstvene organizacije (WHO). »Najpomembnejše merilo in vodilo je, da zaščitimo tako goste kot zaposlene,« je še poudaril naš sogovornik.

Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ)
Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ)

Več v tiskani izdaji Novega tednika.

ROBERT GORJANC

Foto: SHERPA

Deli