Ne pozabite na vpis v vrtec!

14:07

Do 15. marca morajo starši, ki želijo, da bi njihov otrok septembra začel obiskovati enega od treh celjskih javnih vrtcev, poskrbeti za vpis. V tem šolskem letu so celjski javni vrtci lahko sprejeli vse otroke, ki so potrebovali varstvo, niso pa mogli vsem ugoditi glede izbire enote. Podobno pričakujejo tudi v prihodnje.
Tri javne vrtce obiskuje letos skoraj 1.800 otrok. Jeseni naj bi se vanje vključilo približno 430 novincev. Starši se najpogosteje odločajo za vpis v enoto, ki jim je najbližja, in če je le mogoče, izpolnijo njihovo željo, pravi Vanja Krašovic, ravnateljica Vrtca Anice Černejeve. »Imajo pa ti otroci prednost letos, da se prestavijo v želeno enoto in potem novince sprejemamo na prosta mesta v enotah.«
In kaj morajo starši vedeti ob vpisu? Vlogo, ki jo najdejo na spletnih straneh vrtcev, morajo izpolniti in jo oddati osebno ali po pošti. Vanja Krašovic svetuje, naj pridejo starši v vrtec osebno, ker bodo tako najlažje dobili odgovor na kakšno dodatno vprašanje. Pomembno je, da imajo pri oddaji vloge v izbrani enoti vrtca s seboj svojo in otrokovo enotno matično številko in potrdilo delodajalca o zaposlitvi. »Če je v vrtec vpisanih več otrok, kot je mest, bo zasedala komisija in vloge razvrstila glede na točkovno ovrednotene kriterije. Zaposlitev in stalno bivališče v Mestni občini Celje sta kriterija, ki prineseta največ točk,« opozarja sogovornica.
Vlogo morajo oddati tudi tisti starši, katerih otroci bodo najnižjo starost za sprejem, to je 11 mesecev, dopolnili kasneje in ne že septembra. Prav v začetku letošnjega marca so zaradi velikega števila teh kasneje sprejetih otrok v Celju odprli dodatna oddelka, in sicer enega v Vrtcu Tončke Čečeve in drugega v Vrtcu Anice Černejeve. Sprejeli so 28 otrok. Novih posegov občina sicer ne načrtuje, v času poletnih počitnic bo le prenovila kuhinjo v enoti Mavrica Vrtca Anice Černejeve

TC, foto: arhiv NT (GrupA)

Slovenski otroci so v povprečju 80-odstotno vključeni v vrtce, v Celju je ta odstotek nekoliko nižji. Prispevek staršev za otroka v prvem starostnem obdobju znaša v celjskih vrtcih od 42 do 323 evrov in v drugem od 31 do 240 evrov, odvisno od plačilnega razreda.

_MG_6126

banner-ntrc-martinovanje

Deli