Ni sistema, v katerega ne bi bilo mogoče vdreti

11:09

Medtem ko policije po svetu še vedno preiskujejo, kdo stoji za napadom izsiljevalskega virusa minuli teden, tovrstni napadi – kot smo že poročali – tudi na Celjskem niso redki. Res pa je, da največkrat ne gre za tako uničevalske viruse. V okviru preiskovanja računalniške kriminalitete je bilo na Celjskem lani obravnavanih 45 primerov napada na informacijski sistem.

Več podrobnosti o tem, kako ranljivi smo ljudje na spletu in o tem, da za računalnikom ni anonimnosti, v tiskani izdaji Novega tednika.

Takšni hekerski napadi enostavno pomenijo, da ni sistema, v katerega ne bi bilo mogoče vdreti, pa meni Milan Gabor iz podjetja Viris, kjer skrbijo za varne informacijske sisteme.

»Ta zadnji napad je tudi pokazal, na katerih sfernih področjih obstajajo vrzeli. Tako je po tem napadu kar nekaj časa za okrevanje rabilo zdravstvo in določen del industrije. Znano je, da sta ti panogi zelo konzervativni pri nameščanju popravkov in zato je imel virus v teh okoljih precej prosto pot.«

Vir: pixabay

V zdravstvu in industriji o informacijski varnosti sicer že razmišljajo, vendar pa se velikokrat ustavi predvsem pri denarju. »V večini primerov je vlaganje v informacijsko varnost zanju čisti strošek, kar pa se v napadih, kot smo jim bili priča zdaj, ta naložba v informacijsko varnost zelo hitro povrne.«

Razlika z ostalimi vrstami kriminala, je za računalniška kazniva dejanja značilno, da tu ni meja. In storilci so zviti. Napadejo tiste tarče, ki so zelo odvisne od informacijskih sistemov. Vedo, da se bo virus širil hitro. Torej so dosegli svoj namen. »Kot družba smo izredno ranljivi. Tudi zaradi precejšnje odvisnosti od informacijskih sistemov oziroma njihovega delovanja. Nekoč bi si težko predstavljali, da lahko zaradi računalniških sistemov ljudje umirajo, saj je bilo precej mehanskega sveta. Danes v dobi digitalizacije, vidimo, da če se sistemi ustavijo, se nam lahko ustavi tudi življenje. Si lahko predstavljate, da bi Facebook prenehal delovati,« razmišlja Gabor.

SIMONA ŠOLINIČ

Več v tiskani izdaji Novega tednika.

 

 

Deli