Nova kolektivna pogodba dejavnosti premogovništva

13:40

V Premogovniku Velenje so danes podpisali novo Kolektivno pogodbo dejavnosti premogovništva Slovenije, s katero so se želeli približati kolektivni pogodbi Elektrogospodarstva Slovenije in jo prilagoditi novi zakonodaji.

Nova pogodba, za katero so se vpletene strani pogajale tri leta, je nadomestila tisto iz leta 1996. Delodajalce je kot partner in pogajalec zastopala Energetska zbornica Slovenije, delojemalce pa trije reprezentativni sindikati. Pogajanja je vodil generalni direktor Premogovnika Velenje mag. Ludvik Golob. Dejal je, da so vse pogajalske stani največ kompromisov sklenile glede plačnega dela, uskladitve plač, tarifne priloge in dopustov.

Da je pogodbo podpisal z mešenimi občutki, je dejal Asmir Bečarević iz Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije. Omenjeni sindikat je prav pred letom dni v premogovniku izvedel opozorilno stavko, a jo nato zaradi male udeležbe preklical. “Delodajalci bi radi imeli čim cenejšo delovno silo, prav tako pa čim bolj fleksibilen delovni čas. Je pa pogodba podpisana tako, da tarifni del ne bo veljal, dokler ne bodo sprejeti splošni akti v podjetjih. To pomeni, da se bomo glede plač dogovarjali znotraj podjetij. Mešane občutke pa imam zato, ker se mi zdi, da so delodajalci leta 1996 bolje razumeli potrebe delavcev in težke delovne pogoje,” je povedal Bečarević.

Sedaj se bodo pogajalske strani posvetile dokončnemu usklajevanju podjetniške kolektivne pogodbe Premogovnika Velenje. Za slednjo so lastniki premogovnika dali pobudo, da bi jo čim bolj približati pogodbi, ki velja v skupini Holdinga Slovenske elektrarne. Nato morajo v premogovniku sprejeti še splošni akt o plačah.

TS

cof
cof