“Nova” papirnica dobro posluje

Skrb zaradi naraščanja cen celuloze na svetovnem trgu

10:15

Družba Radeče papir nova, kot naslednica propadle papirnice, ki je pred leti morala v stečaj, še naprej stabilno posluje. Tako matična kot hčerinska družba Muflon sta lansko poslovno leto končali z dobičkom, se pa okoliščine poslovanja zaradi dviga cen surovin zaostrujejo.

Poslovni prostori Radeče papir nove.
Poslovni prostori Radeče papir nove.

V Radeče papir novi so lani tako ustvarili 33 milijonov evrov prihodkov, Muflon pa 11 milijonov evrov. V slednjem so zabeležili 350 tisoč evrov dobička, v matični družbi pa okrog sto tisoč evrov. K lanskemu dobremu poslovnemu izidu je sicer veliko prispevalo veliko naročilo za tako imenovani stroj 5, na katerem tiskajo vrednostni papir. Tomaž Režun, član uprave družbe, zadolžen za proizvodnjo in nabavo:

Naš sogovornik ni želel razkriti države naročnice, je pa celino in vrednost naročila: gre za državo iz Afrike, vrednost posla pa je znašala 5 milijonov evrov. Ugodni trendi poslovanja pa so se v zadnjem obdobju precej zaostrili zaradi razmer na trgu surovin.

Trenutno poslovanje je sicer še v okviru načrtov, bi pa dvig cene celuloze do konca leta že lahko vplival na rezultate poslovanja.

ROBERT GORJANC

Foto: GrupA

Deli