Nove omejitve na štajerski avtocesti

13:59

Na odseku med med predori in Dramljami hitrost omejena na 100 kilometrov na uro.
Kot so pojasnili na Darsu so skladno s pravilnikom pred tremi leti začeli izvajati presoje obstoječih avtocest oziroma hitrih cest. Preverjali so najstarejše avtocestne odseke. Med pregledanimi odseki je bil tudi del od priključka Slovenke Konjice do priključka Dramlje. Ker gre za avtocesto kjer ni odstavnih pasov, trasa pa se blago spušča, so že pred časom na tem mestu postavili znak za priporočeno hitrost. Ker nov Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi teh znakov več ne opredeljuje in ker so zaključki varnostne presoje bili že v preteklosti jasno usmerjeni v ukrepe, ki naj bi umirjali promet, so se pri upravljavcu slovenskih avtocest odločili, da na tem delu namestijo znak za »najvišjo dovoljeno hitrost«. Ta je v veljavi od sredine julija. Na Darsu ob tem pravijo, da je je bila odločitev o tej spremembi med prometnimi strokovnjaki soglasna, saj je bilo na tem odseku že kar nekaj, tudi hujših, prometnih nesreč.
Čeprav večina voznikov spremembe niti ni zaznala, policija drastičnih kršitev ne beleži.
Ob tem prometni strokovnjaki poudarjajo, da je hitrost, poleg varnostne razdalje, še vedno največji dejavnik tveganja na naših avtocestah.

LK, foto: arhiv TN

nesreca-dramlje
Hitrost je na delu štajerske avtoceste Slovenske Konjice – Celje, od začetka predorov do konca viadukta pred Dramljami, omejitev 100 kilometrov na uro. Tudi zaradi prometnih nesreč v preteklosti.
Deli