Od danes kulturni molk in mrk javnega življenja

Poostreni ukrepi zaradi epidemije koronovirusa

6:18

Večina kulturnih ustanov na Celjskem bo od danes zaradi epidemije koronavirusa zaprtih za obiskovalce, tako so do preklica odpovedane vse prireditve, tudi razstave v muzejih. Javni zavodi ne bo izvajali še nekaterih drugih programov.

Pokrajinski muzej Celje, kot vse kulturne ustanove v knežjem mestu, do preklica ostaja zaprt za obiskovalce.
Pokrajinski muzej Celje, kot vse kulturne ustanove v knežjem mestu, do preklica ostaja zaprt za obiskovalce.

Od danes naprej so tako v Celju svoja vrata zaprli vsi javni zavodi s področja kulture, Pokrajinski muzej Celje, Muzej novejše zgodovine Celje, Osrednja knjižnica Celje, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Zavod Celeia Celje s svojim Centrom sodobnih umetnosti in Celjskim domom, Zgodovinski arhiv Celje, Celjska kulturnica, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Zveza kulturnih društev Celje itn.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Vsaj do 25. marca tudi ne ne bo predstav v Mestnem kinu Metropol.

Celjski grad odprt, omejena številčnost skupin

Stari grad, največja kulturna znamenitost, do nadaljnjega ostaja odprt, a tamkajnji Turistično-informacijski center (TIC) sprejema le skupine do pet, zaprt pa je TIC na Glavnem trgu.

Svoje programe za obiskovalce bodo danes zaprli še nekateri drugii javno zavodi v Mestni občini Celje, Celjski mladinski center, Regijsko študijsko središče, Javni zavod Socio, v okviru tega tudi Večgeneracijski center, in Ljudska univerza.

Prilagojeno poslovanje s strankami

Večina javnih ustanov razmeram prilagaja tudi poslovanje s strankami.

Tako na primer Mestna občina Celje do preklica zapira mestno blagajno in glavno pisarno, prav tako ne bo uradnih ur v občinski upravi, vsi dogodki v Narodnem domu so odpovedani. Podobne ukrepe sprejemajo tudi v drugih občinah ter na upravnih enotah v Laškem, Šentjurju, kjer so te ukrepe že uveljavili, občine so prav tako odpovedale svoje prireditve in dogodke. Občane tudi pozivajo, da z občinskimi službami komunicirajo po elektronski pošti ali telefonu.

Tudi v mnogih podjetjih so omejili ali povsem prekinili poslovanje s strankami, s katerimi komunicirajo po drugih kanalih, elektronski pošti in telefonu.

Za natančnejše informacije glede delovanja občin, upravnih enot, javnih zavodov in drugih ustanov ter podjetij, je priporočljivo spremljanje objav na njihovih spletnih straneh.

R0BERT GORJANC

Foto: SHERPA

Deli