Obsoteljski župani čakajo na interpretacijo arbitražnega sporazuma

10:43

Odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško je znana, a v določenih občinah še vedno čakajo na interpretacijo sporazuma, ki bo dokončno razjasnila, kje poteka meja med državama. Nekaj nejasnosti je še vedno v obsoteljskih občinah. Meja tam naj bi potekala po Sotli, glede na odločitev arbitražnega sodišča pa po katastrih, ki zaradi regulacije Sotle v preteklosti povsod ne sovpadajo z reko.

Župani obsoteljskih obmejnih občin – Rogatec, Rogaška Slatina in Bistrica ob Sotli, še čakajo na pravilno interpretacijo arbitražnega sporazuma. Župani nobene izmed omenjenih občin ne pričakujejo, da bi se, ne glede na interpretacijo, katero izmed občinskih gospodinjstev lahko znašlo na drugi strani meje. Prav tako tega ne predvidevajo za hrvaška gospodinjstva. Župan Občine Rogatec Martin Mikolič:

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak sicer ostaja kritičen predvsem do spoprijemanja države z arbitražnim sporazumom:

V občini Rogaška Slatina pa na ozemlju, za katerega še ni gotovo, ali je na slovenski ali hrvaški strani meje, stoji čistilna naprava. Župan Branko Kidrič upa, da bo v primeru ugotovitve, da je čistilna naprava na hrvaški strani, obveljal sporazum, podpisan pred leti:

meja policija siSicer župani obmejnih obsoteljskih občin ocenjujejo, da so občani dobro sprejeli odločitev arbitražnega sodišča in da bodo občine še naprej dobro sodelovale s hrvaškimi.

EP

Foto: Policija.si

Deli