Oskar Kogoj se vrača v Žalec

8:10

V Savinovi hiši v Žalcu bo ob 17. uri odprtje prodajnega salona Oskarja Kogoja Nature Design. Salon naj bi s časoma prerasel tudi v stalno zbirko. 

Oskar Kogoj, svetovno priznani industrijski oblikovalec, akademik in predvsem umetnik, se s prodajnim salonom vrača v Žalec, v mesto svoje prve galerije. Kot je povedala vodja programa kultura pri Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec Lidija Koceli želi umetnik v Savinovi hiši lepih umetnosti zasnovati tudi stalno zbirko svojih del in se tako pridružiti umetnikom, ki tu že domujejo.

V Savinovi hiši namreč že domujejo Savinova spominska soba, Salon Jelice Žuža, Galerija Savinjskih likovnih umetnikov in pa razstavišče Savinov likovni salon. S Kogojevim prodajnim salonom bo tako zbrana prisotnost vseh, ki soustvarjajo kulturni prostor Savinjske doline.

Kulturni program ob odprtju bo v atriju Savinove hiše, za glasbeno podlago bodo poskrbele flavtistke Glasbene šole Rista Savina.

Oskar Kogoj je s svojo galerijo pred leti že domoval v Žalcu, občina se je umetniku in akademiku svetovnega kova poklonila tudi s podeljenim nazivom častnega občana. Kogoj se je sicer rodil leta 1942 v Mirnu pri Gorici, kjer živi tudi danes in kjer ima svojo osrednjo galerijo. Na skupinskih razstavah sodeluje od leta 1963, od leta 1970 pa razstavlja tudi samostojno. Njegova dela hrani preko 100 muzejev in stalnih zbirk po vsem svetu. Razstavljal je na več kot 350 razstavah doma in v tujini ter od leta 1969 do danes prejel več kot 50 različnih mednarodnih nagrad in priznanj za svoje izjemno delo.
Ikona slovenskega oblikovanja zna s svojim dotikom in karizmo ustvarjati nepozabne oblike. Te se zapisujejo ne le v zgodovino designa doma in po svetu, temveč predvsem v duše ljudi, ki imajo stik z njegovimi stvaritvami. In kot povedo mnogi, zna predmetom vdihniti brezčasnost. Lahko bi ga imenovali kreator podob, saj na svoj način ustvarja tudi slovensko modo v smislu načina bivanja ter stilov, ki jih sproti ustvarja z dovzetnostjo tako za okolico kot zmožnostjo sobivanja. Ob tem je močno zavezan slovenstvu in hkrati odprt svetu. Je velik raziskovalec pozabljenih znanj starih civilizacij, častilec narave, iskalec resnice. Njegova duhovnost se močno odraža v njegovem delu.

LK, foto: ZKŠZ Žalec