Osrednja proslava ob 50-letnici Teritorialne obrambe

Govornik general Janez Slapar, prvi načelnik generalštaba TO

12:31

V Narodnem domu v Celju je bila včeraj osrednja proslava, s katero je celjsko območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo obeležilo visok jubilej Teritorialne obrambe Slovenije. V prihodnji dneh, 20.novembra, bo namreč minilo 20 let od njene ustanovitve. Osrednji govornik na proslavi bo general Janez Slapar, prvi načelnik generalštaba takratne teritorialne obrambe med osamosvojitveno vojno.

Upokojeni general Janez Slapar med govorom v Narodnem domu.
Upokojeni general Janez Slapar med govorom v Narodnem domu.

Srečanje je dobra priložnost za obujanje spomina na prelomne osamosvojitvene čase, po katerih je Slovenija postala samostojna in neodvisna država. Sporočilo tega obdobja pa bi po prepričanju mag. Vikija Krajnca, upokojenega brigadirja Slovenske vojske in nekdanjega poveljnika Teritorialne obrambe za zahodnoštajersko pokrajino moralo biti sledeče:

Naš sogovornik je namreč prepričan, da ta kontinuiteta vsekakor obstaja, če ne v organizacijskem in materialnem smislu, pa zagotovo v povezavi z ljudmi:

V območnem združenju veteranov so sicer jubilej obeležili tudi z včerajšnjo okroglo mizo v celjskem muzeju novejše zgodovine in pred časom odkritjem spominske plošče na stavbi Poklicne gasilske enote Celje.

ROBERT GORJANC

Foto: SHERPA

Deli