Otroci v Pelikanovem objektivu

13:59

Muzej novejše zgodovine Celje je danes v Pelikanovem ateljeju odprl novo občasno razstavo Otroci v pelikanovem objektivu. Predstavljen je izbor črno-belih in rjavo toniranih fotografij otrok, večinoma iz obdobja 20. ali 30. let 20. stoletja.
Razstava, ki bo na ogled do 31. decembra, prikazuje različna razpoloženja otrok ter različne dogodke v njihovem življenju. Avtorica razstave Bronica Gologranc Zakonjšek sicer pojasnjuje, da je Josip Pelikan, začetnik industrijske in reklamne fotografije, portretist in kronist dogodkov v mestu ob Savinji, v svoj objektiv sicer ujel presenetljivo malo posnetkov otrok.

Je pa Pelikan otroke fotografiral tudi na prostem, in sicer na celjskih ulicah, v parku, ob Savinji in v zdraviliščih Dobrna, Rogaška Slatina in Rimske Toplice. Glede na to, da Pelikanove fotografije otrok izvirajo iz 20. in 30. let 20. stoletja, je spomin na osebe, ki so upodobljene na posnetkih, morda še živ. V Muzeju novejše zgodovine Celje zato upajo, da bodo vsaj nekaterim portretirancem, ki jih bodo prepoznali njihovi sorodniki in znanci, tako lahko dali ime.

Več na Radiu Celje in v tiskani izdaji Novega tednika!

TINA STRMČNIK
Foto: SHERPA

Razstavo je pripravila Bronica Gologranc Zakonjšek.

Portretne fotografije otrok iz Mežice so povezane z naročilom lastnikov tamkajšnjega rudnika.