Pediatrični urgentni center Celje: nekatere zadeve so še vedno nedorečene

14:30

V Celju je bil danes sestanek vodstev zdravstvenih domov celjske in zgornje savinjske regije, na katerega so bili vabljeni tudi župani občin na tem območju. Glavna tema pogovora je bila aktualna problematika vzpostavitve Pediatričnega urgentnega centra Celje. Ta je oziroma še bo namreč vplival tudi na organizacijo dela pediatrov po posameznih zdravstvenih domovih, saj naj bi se ti še v večji meri vključili v delo pediatričnega urgentnega centra. S tem pa se vsi zdravstveni domovi ne strinjajo.

Pediatrični urgentni center v Celju deluje že od 30. decembra, prve porodne težave njegovega delovanja – predvsem daljše obravnave otrok – so delno že rešili z dodatnim kadrom. Vendar bo glede na potrebe treba razmišljati, da bo v delo pediatrične urgence treba vključiti tudi pediatre iz ostalih zdravstvenih domov naše regije, ne samo iz Celja. S tem pa se vsa vodstva zdravstvenih domov ne strinjajo.

Ne strinjajo se tudi z načinom financiranja urgentne pediatrije, saj gre denar za to iz finančnih sredstev Nujne medicinske pomoči na primarnem nivoju. To nadalje pomeni: za ostalo nujno pomoč v zdravstvenih domovih manj denarja. Vse to jezi predvsem zdravstvene domove, ki so od urgentnega centra bolj oddaljeni.

Izjava direktorja Zdravstvenega doma Slovenske Konjice Darka Ratajca.

Vodstva zdravstvenih domov so ogorčena tudi zato, ker si zastavljajo vprašanje, kdo bo odgovoren, če bodo bolne otroke pošiljali v urgentni center, ki je od nekaterih ambulant oddaljen tudi do 70 kilometrov in bi se v tem času otrokom stanje poslabšalo.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: Sherpa

banner-ntrc-martinovanje

Deli