Pihalni orkester Premogovnika Velenje praznuje 100 let

12:00

Pihalni orkester Premogovnika Velenje v letošnjem letu slavi stoto obletnico svojega delovanja. Uvod v praznovanje bo danes, ko bodo glasbeniki v Domu kulture Velenje pripravili slavnostni koncert s podelitvijo Gallusovih priznanj in značk.

Prvi zabeležen koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje sega v prvi maj leta 1921, verjetno pa je sestav deloval že prej. V vseh letih delovanja je naštel številne koncerte, prejel pohvale domačega in tujega občinstva ter nagrade strokovne javnosti. Današnji koncert bo nekakšen zgodovinski oris orkestra. Koncert bodo glasbeniki začeli z Rudarsko fantazijo mladega slovenskega skladatelje Tilna Slakana. Nadaljevali bodo s skladbami, ki so jih godbeniki igrali nekoč, pa vse do danes.

Svoje poglede na delovanje orkestra bodo nekdanji in sedanji člani predstavili v predstavitvenem filmu. Dogodek bodo popestrile projekcije, ki bodo v besedi in sliki prikazale delovanje orkestra skozi stoletje. Povejmo še, da bo Pihalni orkester Premogovnika Velenje letos izdal tudi monografijo. Osrednje dogajanje ob stoletnici orkestra pa bo 20. septembra, ko bodo člani te zasedbe v okviru praznovanja 60. obletnice Mestne občine Velenje pripravili koncert z gosti.

TS
Foto: Premogovnik Velenje

POPV nova