Pivo se že hladi

16:55

Pred jutrišnjim občinskim praznikom občine Žalec, ki ga bo zaznamovalo predvsem težko pričakovano odprtje fontane piv Zeleno zlato, je župan s sodelavci danes projekt vnovič predstavil javnosti, predstavnikom medijem, pa dovolil pokukati tudi v podzemlje fontane.
V Žalcu je že vse pripravljeno za jutrišnjo veliko otvoritev fontane piv Zeleno zlato, ki bo, kot napovedujejo župan Janko Kos in sodelavci, pravi spektakel. Projekt, ki je v zadnjem letu precej razburjal in delil Savinjčane, pa tudi Slovence, je končan. Gradnja fontane je bila zahtevna priznavajo tisti, ki so pri projektu sodelovali, a jim je kljub temu pravočasno uspelo najti odgovore na vsa, tudi zahtevna tehnološka vprašanja. Iz petih točilnih pip bo teklo pet različnih vrst piv, ki pa jim je skupno to, da vsebujejo aromatičen savinjski hmelj. Bodo pa lahko fontano v prihodnje še nadgradili in dogradili s še tremi točilnimi napravami. Tudi ponudba piv ne bo stalna, saj je, kot pravijo na občini, interes pivovarjev izjemno velik.
Koliko točno bo končna cena projekta, še ni znano. Za fontano, ki bo odprta od aprila do konca oktobra bo občina plačala med 350 in 400 tisoč evri. 170 tisočakov je zagotovila iz proračuna in sicer gre za denar, ki ga je dobila s pobranim davkom od jack pot dobitka. Preostanek so prispevali donatorji. 92 podjetij in 58 posameznikov je prispevalo 215 tisoč evrov.

Župan Janko Kos o projektu in načrtih v prihodnje:

Vodja projekta Hana Šuster Erjavec o tehnološkem delu fontane piv Zeleno zlato:

LEA KOMERIČKI, Foto: LK

Deli