Plače ne obroke

Zaposleni v tovarni nogavic Polzela so danes prejeli 20 odstotkov decembrskih plač. Naročil je dovolj, strateškega partnerja še ni, prihodnost ostaja negotova.

13:29

V Polzeli kljub spodbudnim besedam iz Ljubljane in majhni denarni pomoči ne dihajo nič lažje. Trenutno so sicer proizvodnje linije polno zasedene, naročil je dovolj. Prav toliko, če ne še več, je tudi preteklih finančnih bremen, ki hromijo podjetje. Zaposleni plače prejemajo v delih.

Da ima polzelska tovarna nogavic ogromno finančnih težav, da je praktično nelikvidna in da morebitni vlagatelji oziroma strateški partnerji ne stojijo v vrsti, je domala jasno vsakomur. Da je pred vodstvom ene redkih še delujočih tekstilnih tovarn pri nas izjemno težko in najverjetneje prelomno leto se strinjajo vsi. O tem kako blizu je kakšna rešitev ali odločitev o tem kaj se bo s tovarno zgodilo oziroma kdo bo z njo upravljal in o njeni usodi odločal, je predsednik uprave Marko Klemenčič še vedno zelo skrivnosten. Pravi, da navedbe v nekaterih medijih, da naj bi SDH tovarno kupil za simbolični evro ne držijo. Hkrati jih ne želi komentirati, pravi pa, da se s predstavniki slovenskega holdinga pogovarjajo, intenzivno pogajajo in iščejo rešitve.

Je pa Klemenčič potrdil , da imajo težave pri izplačevanju plač. Danes naj bi zaposleni dobili le 20 odstotkov nakazila za delo v decembru. Novembrske plače so, po zagotovilih Klemenčiča, že prejeli v celoti. Prvi mož Polzele sicer že dlje časa ne skriva, da bodo morali tekom leta poseči tudi po odpuščanju, v kolikor bodo želeli optimizirati tudi stroške dela. A za zdaj na vprašanje o odpuščanju odgovarja:

Največ naročil prihaja iz Nemčije in Švice, kamor prodajajo tudi njihov najnovejši produkt, nogavice iz naravnih materialov z dodatkom industrijske konoplje. Te bodo kmalu dostopne tudi domačim kupcem.

Na skupščini konec decembra so ustoličili tudi novi članici nadzornega sveta. Nad delom poslovodstva bosta do marca 2019 bdeli Petra Mlakar in Metka Hrovat.

LK

T nogavice 1
Tako veselo je bilo v tovarni nogavic Polzela konec lanskega leta, ko so zagnali inovativno proizvodnjo nogavic iz industrijske konoplje. Minister Zdravko Počivalšek je takrat o polzelski tovarni in inovativni proizvodnji videl velik potencial. (Foto: TT)

30.10.2015 poslana na NOVI TEDNIK
Usoda zaposlenih ostaja negotova. (Foto: SHERPA)