Planinska doživetja na Golteh

8:57

Planinska zveza Slovenije že več kot 30 let praznuje dan slovenskih planincev, peto leto pa bo pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila z brezplačnim celodnevnim dogajanjem za odrasle, mlade in najmlajše planince, turne kolesarje in druge ljubitelje narave.

Pod objemom gora ._. že 60 let_foto Manca Čujež

V objemu gora ( Foto: Manca Čujež)

Dan slovenskih planinskih doživetij bo danes na Mozirski koči na Golteh, ki letos praznuje 120 let. Na koči in njeni okolici bodo celodnevne aktivnosti za različne starostne skupine. Mladi planinci se bodo lahko vključili v družinski orientacijski pohod, ustvarjalne delavnice, plezanje na plezalni steni in veselo planinsko šolo, gorski reševalci bodo prikazali vajo reševanja jadralnega padalca z drevesa in opremo za reševanje v gorah, policija bo izvedla helikoptersko vajo. Odrasli bodo lahko izbirali med več vodenimi planinskimi izleti, turnokolesarji pa se bodo lahko pridružili vodenim vzponom na Golte. Poleg druženja in navezovanja stikov dan naznanja tudi začetek poletne planinske sezone, pravi generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko.

Danes bo na Golteh tudi odprtje Slovenske turnokolesarske poti, krožne kolesarske poti, ki obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine.  V PZS ocenjujejo, da je pot, ki ni tehnično zahtevna, mogoče prevoziti v 43. dneh.

BGO