Planinski svet je zanimiv tudi v literaturi

9:24

Po svetu danes obeležujemo svetovni dan gora, ki ga je razglasila generalna skupščina Združenih narodov. Planinska zveza Slovenije se skupaj s knjižnicami in drugimi organizatorji pridružuje ponudi Alpske konvencije Brati gore, s skupno idejo: promocijo in praznovanjem kulturne raznolikosti v Alpah. Kar nekaj dogodkov bo tudi na Celjskem.

hribi
Planinska literatura je bila med Slovenci, ki smo narod planincev, vedno zelo priljubljena. Če so nekoč radi brali zgodbe Janeza Jalna, so zdaj precej bolj priljubljene različne biografije in potopisi. (Foto: slovenia.info)

V teh dneh po celotnem alpskem prostoru potekajo aktivnosti, delavnice in drugi dogodki pod okriljem pobude Brati gore. Tudi planinska kultura, med katero prištevamo različne zvrsti – od fotografije, filma, likovnih del do poezije, leposlovja in muzejske dejavnosti, pomembno odseva človekov odnos do gora in sobivanja z njimi.

Že od malega zagrizen hribolazec je publicist, urednik in založnik Samo Rugelj, ki bo danes v Ipavčevem kulturnem centru ob 18i. uri predstavil knjigo Triglavske poti, v kateri na poseben način spregovori o svojem osvajanju najvišjega slovenskega vrha. V kulturnem domu Šmarje pri Jelšah bo prav tako ob 18. uri literarni večer s planinsko tematiko. Predstavljeno bo objavljeno delo Ožarjeni kamen ter doslej neobjavljene pesmi alpinista Frančka Kneza. V Muzeju Vrbovec v Nazarjah bo nekaj minut po 18. uri otvoritev 6. razstave planinski fotografij članov PD Nazarje.

BGO

Deli