Po malem preserskem ribniku zaplavali gregorčki

22:10

Gregorjevo praznujemo 12. marca. Na predvečer praznika, ko se ženijo ptički, na vrata pa potrka pomlad, so po številnih potokih in jezerih po regiji zaplavali gregorčki. K tej zanimivi tradiciji, ki je še posebno zakoreninjena na Gorenjskem, so se letos prvič pridružili tudi v Braslovčah.

Na pobudo članice tamkajšnjega turističnega društva Pavline Ribizel so najmlajši učenci gregorčke, ki so jih izdelali v šoli, spustili po malem preserskem ribniku. „Za dogodek smo se odločili, ker ta slovenski praznik ljubezni v zadnjih letih postaja vedno bolj priljubljen. Praznovanje gregorjevega je bilo nekoč res bolj razvito na Kranjskem kot v Spodnji Savinjski dolini ali drugod na Štajerskem, a tudi pri nas smo imeli kovače, ki so vrgli luč v vodo. Še vedno pa imamo bogata zelena polja, ki potrebujejo veliko sonca in padavin, da dobro obrodijo.“ V organizacijo dogodka so se vključili še člani PGD Parižlje–Topovlje, ki so skrbeli za varnost obiskovalcev in plovbo gregorčkov, o katerih kmalu po dogodku ni bilo več ne duha ne sluha. Ostanke je pospravil ribiški čuvaj, ki bdi nad vsemi tremi preserskimi jezeri.

Gregorčki 2
V organizacijo dogodka so se vključili še člani PGD Parižlje–Topovlje, ki so skrbeli za varnost obiskovalcev in plovbo gregorčkov, o katerih kmalu po dogodku ni bilo več ne duha ne sluha.
Gregorčki 1
K tej zanimivi tradiciji, ki je še posebno zakoreninjena na Gorenjskem, so se letos prvič pridružili tudi v Braslovčah.
Gregorčki 4
Na pobudo članice tamkajšnjega turističnega društva Pavline Ribizel so najmlajši učenci gregorčke, ki so jih izdelali v šoli, spustili po malem preserskem ribniku.

ŠO

Deli