Po uradnih podatkih v Celju 11 stoletnih občanov

11:01

Sredi januarja je v Sloveniji živelo 262 občank in občanov, ki so stari več kot 100 let. Gre za podatke iz Centralnega registra prebivalstva, ki nam jih je posredovalo ministrstvo za notranje zadeve. Po teh podatkih so najstarejši občani trije moški, ki so bili rojeni leta 1911.

Med stoletnimi občani so seveda zelo različne osebnosti. “Zato jih ne moremo postaviti v skupen kalup, saj je vsak individualna osebnost. Ne morejo dati enotnega recepta, kako dočakati tako visoko starost,” ugotavlja vedno znova savinjski rojak dr. Blaž Podpečan, ki je strokovni sodelavec Inštituta dr. Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Podpečan je med raziskovanjem osebno spoznal več kot sto slovenskih stoletnikov. Med njimi so tako tisti, ki so vse življenje delali na kmetijah ali bili delavci oziroma obrtniki. Med njimi so tudi učiteljice, zelo redki pa imajo fakultetno izobrazbo. Polovica stoletnikov je v slabšem duševnem ali telesnem stanju.

Posebna kategorija so tako imenovani superstoletniki, to je občani, ki so dočakali 110 let. V svetu jih živi med sto in stopetdeset, vendar so osebne listine nekaterih nezanesljive. Med superstoletniki je bilo tudi nekaj Slovencev. V Sloveniji smo doslej imeli le dva superstoletnika, žensko ter moškega. Še dve superstoletni Slovenki sta živeli v tujini, ena v Italiji ter druga v ZDA, je še povedal Podpečan.

Med slovenskimi 100-letniki je trenutno po uradnih podatkih, 11 občanov Celja. Od teh sta dva stara več kot 105 let.

BJ

IMG_9643
Pred kratkim je praznovala 100. rojstni dan izjemna čila Katarina Kotnik iz Vojnika. Iz doma za starejše občane se še sama odpravi po trgovinah ter na partijo taroka. Ko je bila stara 99 let je bila na operaciji kolka.

Deli