Po žagi še obnova bližnje graščine Štrovsenek

Škotski investitor naj bi bil v Šmatevžu pripravljen oživiti tudi nekdanji lovski dvor grofov Celjskih

12:06

Graščina Štrovsenek na območju nekdanje Čmakove žage s tamkajšnjim parkom predstavlja za občino Braslovče izjemno kulturno in zgodovinsko dediščino. Po letih propadanja se, kot kaže, tudi za dvorec le obetajo boljši časi. Obnovil in oživil naj bi ga škotski investitor, ki naj bi v neposredni bližini zgradil do zdaj eno največjih žag v Sloveniji, vedno približno 40 milijonov evrov.

Braslovški župan Tomaž Žohar se je s tem namenom nedavno sestal s trenutnimi lastniki, potencialnim novim investitorjem, z zavodom za varstvo kulturne dediščine, zavodom za gozdove, restavratorji, s projektanti, z urbanisti in gradbenimi strokovnjaki. Na sestanku v graščini so se dogovorili o prvih korakih in ovrednotili posege za oživitev dvorca in parka. Današnji lastnik graščine – podjetje Štore Steel – naj bi graščino prodal škotskemu investitorju, ki naj bi jo po besedah Žoharja obnovil in oživil ter v njej uredil evropsko izobraževalno središče za lesarstvo in protokolarne prostore. Bližnji park, ki zaradi redkih drevesnih vrst pomeni pomembno naravno dediščino in ga poznajo tudi svetovno znani botaniki, bo občina v sodelovanju z zainteresiranimi društvi začela čistiti in revitalizirati že letos spomladi. Kdaj naj bi se začela obnova graščine, zaenkrat še ni znano. Pri tem ni pogojena z gradnjo bližnje žage, ki bi se lahko v najboljšem primeru začela v drugi polovici letošnjega leta. Občina Braslovče je z ministrstvom, vlado in s potencialnim investitorjem že uspela doreči ustrezno logistično povezavo do avtoceste, s katero tovorna vozila ne bodo obremenjevala bližnjih lokalnih cest. Braslovški občinski svet naj bi občinski prostorski načrt glede na trenutno dinamiko nastajanja sprejel do začetka poletja.

VEČ V TISKANI IZDAJI NOVEGA TEDNIKA (21. 2. 2019)

sdr_HDRB
Graščino Štrovsenek je mogoče opaziti tudi med vožnjo z avtoceste med priključkoma Šentrupert in Vransko.
Štovsenek 1
Leta 1956 je v graščini začel delovati dom onemoglih, dokler niso oskrbovancev leta 1971 preselili v graščino Šenek na Polzeli, v graščini v Šmatevžu pa je poslovne prostore imelo celjsko gradbeno podjetje.
smacap_Bright
Bližnji park, ki zaradi redkih drevesnih vrst pomeni pomembno naravno dediščino in ga poznajo tudi svetovno znani botaniki, bo občina v sodelovanju z zainteresiranimi društvi začela čistiti in revitalizirati že letos spomladi.

ŠPELA OŽIR

Deli