Podnebne spremembe so tu. Imamo rešitve?

5:49

V okviru sejma Altermed, ki ga bo do nedelje gostilo celjsko sejmišče bo danes (petek) v organizaciji Eko civilne iniciative Slovenije strokovni posvet z naslovom Podnebne spremembe so tu – imamo rešitve?

cyclone-2102397_1920
»Poročanje o viharjih, podrtih drevesih, toči, ekstremnih poplava, vetru, ekstremnem mrazu ali ekstremni vročini ter drugih posledicah podnebnih sprememb postaja del vsakdanjih poročil. Pogosto jih preslišimo ali pa menimo, da so ekstremni vremenski pojavi od nas še preveč oddaljeni, da nas bi skrbelo. Preredko se vprašamo kako bomo v takšnih pogojh živeli ljudje, kako bo s hrano, kaj z naravo,« pravi Irena Rotar.

Kot je prepričana samostojna aktivistka in članica Eko civilne iniciative Irena Rotar v zadnjih letih sicer veliko govorimo o tem kako spremembe preprečiti ali vsaj omiliti, manj pa o tem kako se z njimi soočiti. »Ali imamo dovolj državnih rezerv, ustrezno organiziranost, če nas zadane kakšna večja in dolgotrajnejša ujma, kako je pripravljen posameznik, kako država, kako lokalna skupnost? Kakšen pomen ima pri tem samooskrba, sonaravna pridelava hrane in kakšen je pomen avtohtonih domačih in tradicionalni sort semen, ki so prilagojena našemu okolju?« se sprašuje Rotarjeva.
climate-change-2254711_1920Na petkovem posvetu bo tako med drugim govora o tem kako se pripraviti na posledice podnebnih sprememb, kako jih omiliti. Pa tudi o tem ali smo pripravljeni na morebiten daljši izpad električne energije, se znamo znajti v primeru poplav, potresa, plazov in ali bi znali preživeti v naravi. Strokovnjaki iznajrazličnejših področij bodo predstavili kako smo organizirani na ravni države in loklane skupnosti. »Pogovarjali se bomo tudi o na kakšen način lahko v primeru hujših naravnih nesreč pomaga civilna zaščita, kako pomagajo gasilci, kaj je naloga države in kaj vsakega posameznika,« je še povedala Rotarjeva, ki ob tem opozarja, da podnebne spremembe niso nekja oddaljenega ampak da z njimi že živimo, špa če si to priznamo ali ne.

V okviru posveta bo organizirana tudi izmenjevalnica semen, znanja in dobrin na kateri je mogoče izmenjati avtohtona, tradicionalna in ekološka semena in cepiče starih in obstojnih sort.

LKK, foto: pixabay