Podvinski jez do zdaj porušen trikrat, nazadnje leta 1990

11:37

Minister za okolje in prostor Jure Leben si je skupaj s sodelavci in z izvajalci del ogledal obnovo Podvinskega jezu, ki je ključen za poplavno varnost naselij Preserje, Parižlje in Polzela. Zgrajen je bil leta 1903. Do zdaj so ga visoke vode porušile že trikrat, nazadnje v poplavah leta 1990.

Podvinski jez je bil leta 1990 obnovljen, a po tem letu, se je zaradi niza visokih vod dno Savinje začelo poglabljati, kar je še dodatno povečevalo pretočnost struge. Podvinski jez je bil na sredini že tako močno izkopan, da je voda tekla pod njem. Že ob naslednji visoki vodi bi se preprosto lahko porušil. Kaj bi to pomenilo, je pojasnil predstavnik izvajalca del, podjetja Nivo Eko, Uroš Vogrinc:

Obnova podvinskega jezu, ki se je začela pred približno dvema mesecema, končana pa naj bi bila do konca leta, je bila zato preprosto nujna, pa je ob ogledu jezu izpostavil direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar:

Minister Jure Leben je po ogledu delovišča povedal, da mora biti urejanje vodotokov in protipoplavni ukrepi ena od prioritet države. Veseli ga, da so projekti poplavne varnosti v polnem teku tudi na porečju Savinje. Jure Leben:

Izvajalec investicijsko vzdrževalnih del je koncesionar Hidrotehnik, s podizvajalcem podjetjem Nivo Eko. Vrednost del je približno 900 tisoč evrov.

VEČ V PRIHODNJI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA

Podvinski jez 1
Obnova Podvinskega jezu na Savinji

ŠO

Deli