Poklon dnevu zmage nad nacizmom in fašizmom

5:00

V zdraviliškem parku v Topolšici bo danes ob 18. uri osrednja slovesnost ob dnevu zmage nad nacizmom in fašizmom. Prireditev spominja na prelomno dogajanje 9. maja 1945, ko se je v Jugoslaviji in celotni Jugovzhodni Evropi končala druga svetovna vojna.

Osrednjo slovesnost ob dnevu zmage pripravljajo Krajevna skupnost Topolšica, Občina Šoštanj in Mestna občina Velenje. Župan Šoštanja Darko Menih pravi, da je bilo dogajanje 9. maja pred 74 leti pomembna prelomnica, ki domačinom pomeni izjemo veliko. “V Topolšici je general Aleksander Loehr 9. maja 1945 podpisal popolno kapitulacijo nemških sil. To je prineslo konec druge svetovne vojne in nov čas za razvoj in življenje po grozovitih dejanjih v drugi vojni.”

Krajevna skupnost Topolšica si je 9. maj izbrala za svoj krajevni praznik. Šoštanjčani z roko v roki s soorganizatorji danes pripravljajo bogat program dogajanja. Letošnji slavnostni govornik bo minister za obrambo Karl Erjavec. Goste bosta pozdravila še šoštanjski župan Menih in podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Prireditev bo vodil znan slovenski kulturni ustvarjalec Jure Ivanušič, na njej bosta nastopila Pevski zbor Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha in Pihalni orkester Zarja. Gostitelji bodo pred slovesnostjo položili vence k spominskemu obeležju v parku v Topolšici. Poklonili se bodo spominu na talce in padle borce, žrtve fašizma v Topolšici ter nasploh na vse žrtve druge svetovne vojne.

TS
Foto: Kraji.eu

DSC_9174_spominska_soba_nemske_kapitulacije_big
Spominska soba nemške kapitulacije