Poletje na gradu Podsreda v znamenju glasbe

Nocoj bo zaključni koncert seminarja za flavto

8:00

Mogočni zidovi najbolj grajskega med našimi gradovi zgodbe na svoj način pripovedujejo vsak dan v letu. V poletnih dneh pa na najbolj žlahten način – z glasbo. Če boste do konca septembra obiskali grad Podsreda, boste iz grajskih soban zelo verjetno deležni tudi muziciranja na vrhunski ravni.

koncert mandolin
Glasbeno poletje na gradu Podsreda gostijo že četrt stoletja. Prvi od šestih seminarjev se je začel zadnjo junijsko soboto. Z zaključnim koncertom so ga zaokrožili teden pozneje. Vodil ga je priznan profesor klarineta Andrej Zupan. Zupan je že enajst let tudi programski vodja celotnega projekta. »Mislim, da smo v teh letih zgradili priznano blagovno znamko poletnih mojstrskih tečajev, ki Podsredo uvrščajo na zemljevid pomembnih glasbenih dogodkov Slovenije in tudi širše.« Udeleženci zadnja leta prihajajo tudi iz tujine, posameznega seminarja se udeleži do dvajset mladih glasbenikov. Večinoma gre za nadarjene učence nižjih in za dijake srednjih glasbenih šol ter študente. Do konca septembra se bodo na gradu zvrstili še seminarji za flavto, violončelo, saksofon, evfonij, trobento in zborovsko dirigiranje.
Poseben pečat dogajanju v Kozjanskem parku dajejo seveda uvodni in zaključni koncerti glasbenih pedagogov in njihovih slušateljev. »To grajske zidove oživlja na najlepši možen način. Prenovljena stavba zaživi, ogled drugih obiskovalcev gradu pa je na ta način še obogaten,« pravi Zupan. Sploh pa gre za edinstven glasbeni dogodek na širšem Kozjanskem. Naslednji v nizu je seminar za flavto, ki se začenja v soboto, 12. julija. Zaključni koncert bo v petek 19. julija, ob 18. uri. Violončelo bo na koncertnem piedestalu 26. junija, saksofon14. avgusta in trobenta 24. avgusta. Zadnji koncert letošnjega Glasbenega poletja na gradu Podsreda bo 29. septembra.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020