Pomoč pri odvajanju od kajenja obstaja

8:09

Danes je dan brez cigarete. V Zdravstvenem domu Celje ter v zdravstvenih postajah Štore in Vojnik so bile že včeraj na voljo brezplačne meritve krvnega tlaka in ogljikovega monoksida v izdihanem zraku. Celjski center za krepitev zdravja je takšne meritve in svetovanja pripravil ravno ob dnevu brez cigarete. V Sloveniji kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, ki so v večini primerov začeli kaditi že kot najstniki.

Kajenje tobaka povzroča sladkorno bolezen, revmatoidni artritis, bolezni oči, katerih posledica je lahko slepota, motnje erekcije, motnje imunskega sistema in ostale bolezni.

cigareta-pix (1)

Kadilci imajo v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večje tveganje za smrt zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, dvakrat večje tveganje za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe in tuberkuloze ter ostalih pljučnih bolezni. Pri odvajanju od kajenja je ključna predvsem odločitev kadilca.

Govori Tomaž Čakš z Nacionalnega inštituta RS za javno zdravje.

Pomoč pri odvajanju od kajenja brezplačno ponuja Center za krepitev zdravja Celje, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Celje. Več TUKAJ.

Z novimi zakonskimi ukrepi se je Slovenija pridružila najnaprednejšim državam v svetu na področju odvajanja od kajenja. Od januarja 2020 dalje bodo cigarete in tobak za zvijanje na voljo le še v enotni embalaži, z enotno barvo obliko in velikostjo elementov na embalaži. Ministrstvo RS za zdravje zaključuje tudi z izdajo dovoljenj za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov. V primeru ugotovljenih pravnomočnih kršitev zakonodaje kot sta prepoved prodaje mladoletnim in prepoved oglaševanja bo prodajalcem dovoljenje odvzeto in s tem preprečena prodaja tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov.

SŠol

Foto: Pixabay

Deli