Poraz proti Dancem, Slovenija odhaja domov

23:33

Slovenska rokometna reprezentanca je v četrtfinalu olimpijskih v Rio de Janeiru izgubila proti Danski s 37:30 (23:16) in po porazu odhaja domov.

skupinska_OI2016

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

V prvem polčasu je Danska večji del tekme vodila, za en ali dva gola, Slovenija pa je nikakor ni uspela uloviti. Pred tekmo je selektor naše reprezentance Veselin Vujović dejal, da bo pomemben prispevek vratarjev, a je bil Škof nerazpoložen in ni zbral nobene obrambe. Lesjak, ki ga je zamenjal v vratih je bil uspešnejši in ubranil pet, šest strelov, a tudi to ni bilo dovolj, da bi Slovenija v prvem polčasu iztržila več kot zaostanek treh golov. Kakšnih osem minut pred koncem prvega polčasa pa bi Slovenija lahko celo povedla, a je Zorman ob “zicerju” prestopil.

Slovenija je v prvem času slabše odigrala v obrambi, v napadu pa ni bilo pravih idej, nasploh pa je bila igra preveč statična in prepočasna.

V začetku drugega polčasa je Danska ušla že za štiri gole, potem pa prednost samo še povečevala in v osmi minuti vodila že za sedem golov (23:16). Slovenski rokometaši do konca tekme niso več uspeli ogroziti Danske, za njeno hitro igro naša reprezentanca preprosto ni našla rešitve. Slovenija pa je predvsem zatajila v obrambi, o čemer govori tudi število prejetih zadetkov.

V četrtfinalu že na OI v Avstraliji

Slovenija je na svojih prvih olimpijskih igrah v Sydneyu (2000) že zaigrala v četrtfinalu, a je takrat Rusija zanesljivo zmagala (33:22). Na igrah v Atenah (2004), v letu ko je na domačem evropskem prvenstvu osvojila srebrno medaljo, se je Slovenija odrezala slabše in osvojila zadnje mesto v svoji skupini in ostala brez zaključnih bojev za najvišje uvrstitve.

Na letošnjem olimpijskem turnirju naša reprezentanca igra odlično, saj je izgubila le eno tekmo, proti tradicionalno neugodnim Nemcem, ki jih na velikih tekmovanjih še nismo premagali. Zato rokometni poznavalci menijo, da ima Slovenija pod vodstvom Veselina Vujovića doslej največ možnosti za uvrstitev v polfinale, kar bi bil srebru z domačega evropskega prvenstva zgodovinski uspeh.

Jedro reprezentance sedanji in nekdanji celjski in velenjski rokometaši

Sicer pa je slovenska izbrana vrsta reprezentanca v malem sedanjih in nekdanjih rokometašev Celja Pivovarne Laško in Gorenja. Iz sedanje ekipe CPL so v Rio de Janeiru Blaž Janc, Vid Poteko, Miha Zarabec in Urban Lesjak, še do tik pred olimpijskimi igrami je bil član CPL tudi Blaž Blagotinšek, ki se je preselil v Veszprem.

V prvi četrtfinalni tekmi je sicer Francija premagalo domačo Brazilijo, ki je nudila močan odpor branilcem olimpijskega naslova, s 34:27.V drugem polfinalu pa je Nemčija premagala Katar s 34:24. Prvi polfinale je tako Nemčija – Francija.

Zmagovalec tekme Slovenija – Danska pa se bo v polfinalu pomeril z zmagovalcem tekme Hrvaška Poljska.

Množična podpora rokometašem

Pred tekmo so rokometašem sporočilo podpore, spodbude in želje za zmago poslali številni uspešni športniki in tudi nosilci olimpijskih kolajn, med drugim Urška Žolnir, Primož Kozmus, Brigita Bukovec, Goran Dragič, ženska rokometna reprezentanca, Peter Vilfan, nogometni reprezentant in nekdanji član Celja Benjamin Verbič in še številni drugi.

Urška Žolnir, olimpijska zmagovalka iz Londona je tudi spodbudila slovenske rokometaše v boju za polfinale proti Danski na OI v Braziliji..
Urška Žolnir, olimpijska zmagovalka iz Londona je tudi spodbudila slovenske rokometaše v boju za polfinale proti Danski na OI v Braziliji..

ROBERT GORJANC

Foto: RZS

Deli