Pošta Slovenije obvešča svoje uporabnike

13:41

postaPROMOCIJSKO BESEDILO

Pošta Slovenije je z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom in zaščito zaposlenih sprejela dodatne ukrepe.

banner-uniforest-prodajalna-husquarna-kosilnice-marec-2020

Uporabnike storitev pozivamo, da gredo na pošto samo v primeru, če je to zares nujno potrebno. Večina poštnih poslovalnic bo od 19. marca dalje odprta od 9. do 15. ure oziroma od 9. do 11. ure. Ob sobotah pošte ne bodo poslovale, hkrati pa ne bosta poslovali dežurni pošti.

PRIPOROČILA

NE HODITE V POSLOVALNICE, ČE NI NUJNO
Prosimo, da se v poštne poslovalnice odpravite le, če je to nujno potrebno. Vstopajte posamično. V poštnih poslovalnicah je lahko sočasno zgolj toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc. Upoštevajte priporočeno varnostno medsebojno razdaljo. Če so vsa okenca zasedena, počakajte pred vhodnimi vrati poslovalnice, da pridete na vrsto.

PAKETE NAROČAJTE IN PREVZEMITE NA ALTERNATIVNIH MESTIH, ki ne vključujejo fizičnega stika
Koristite našo mrežo PAKETOMATOV ali se dogovorite za dostavo na dogovorjeno mesto, npr. pri vhodu, pred garažo ipd. Storitev, kot so vnos/odvoz blaga v/iz stanovanje/a naslovnika, dostava ob določenih urah ipd., do nadaljnjega ne bomo izvajali.

NE PLAČUJTE PO POVZETJU
Prejemniki paketov uporabljajte za plačilo načine direktnega plačila spletnim trgovcem (s plačilom po predračunu ali s plačilnimi karticami). Izogibajte se plačevanju po povzetju in minimalizirajte stike z dostavljavci, gotovino.

PAKETE PREVZEMAJTE PRED VRATI
Ne čakajte na pismonošo. Tudi za redno pošto ne. Vse, kar se da vložiti, bo pismonoša vložil v hišni predalčnik, paket pa pustil, kot bo dogovorjeno.
Primopredaja paketov poteka izključno na prostem. Dostavo v želenem časovnem okviru trenutno ukinjamo, torej dostave do 10. ure, po 16. uri in med 18. in 20. uro več niso možne.

Hkrati pa pozivamo SPLETNE TRGOVCE, da zaradi minimiziranja osebnih stikov pri vročanju pošiljk do nadaljnjega svoje kupce usmerjajo na spletna plačila in se IZOGNEJO posebnim storitvam, kot so ODKUPNINA (plačilo po povzetju), AR (povratnica), POD (podpis naslovnika) in DOB (dobavnica).

V ČASU PORASTA SPLETNIH NAROČIL prosimo za RAZUMEVANJE IN POTRPLJENJE pri morebitnih zamikih pri dostavi.  

VROČANJE POŠILJK BREZ FIZIČNEGA STIKA
V postopkih vročanja poštnih pošiljk v dostavi SPREJEMAMO ukrepe, s katerimi se želimo izogniti osebnemu stiku med pismonošo in naslovnikom, vse z namenom, da se čim več vročitev opravi brez fizičnega stika oz. brez podpisa o prevzemu pošiljke.

NA KAKŠEN NAČIN BOSTE V NASLEDNJIH DNEH OBVEŠČENI O PRISPELIH POŠILJKAH IN NASVETI GLEDE PREVZEMA POŠILJK:
Za pošiljke, ki se vročajo po posebnih zakonih (ZUP, ZKP, ZPP idr.) velja:

  • pisma »ZPP posredno« vam bomo takoj vložili v hišni/izpostavljeni predalčnik,
  • za pisma, ki se vročajo po Zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP) in Zakonu o pravdnem postopku (ZPP osebno vročanje), boste prejeli obvestilo/sporočilo o prispeli pošiljki, vendar, če to ni nujno potrebno, jih ne hodite iskat na pošto, saj jih boste v skladu z zakonodajo po poteku roka za prevzem na pošti prejeli v svoj hišni/izpostavljeni predalčnik,
  • za ZKP-pisma in ZSReg/ZFPPIPP-pisma boste prejeli obvestilo/sporočilo o prispeli pošiljki. Pošiljko v roku za prevzem prevzamete na pošti.

Priporočena pisma brez storitev se vložijo v hišni/izpostavljeni predalčnik.
Za prevzem paketne pošiljke in pošiljk Hitre pošte se s pismonošo telefonsko ali na ustrezni razdalji dogovorite za dostavo na dogovorjenem mestu na način, da se pošiljka vroči brez fizičnega kontakta.
Vsebino telegramov bomo poskušali naslovnikom predati po telefonu oz. dostaviti kot navadno pismo.
Za vse vrste nakaznic (poštne, pokojninske, denarna nakazila – nakaznice UPN), priporočene pošiljke s storitvami (AR, ODK, DOB, POD …), vrednostna pisma, priporočena pisma z bančnimi karticami, praviloma prejmete obvestilo v hišni predalčnik, pošiljko pa prevzamete na pošti. Če obstaja možnost izvedbe, s katero se pismonoša in vi strinjate, lahko koristite BREZKONTAKTNO VROČANJE in strogo sledite navodilom v nadaljevanju:

  • ob vročitvi se lahko (če in kjer obstaja možnost) dogovorite, da se znesek gotovine odloži na primerno mesto (npr. okenska polica …), s čimer se izognete fizičnemu kontaktu,
  • zagotovite priporočeno razdaljo (1,5 m).
    Takšnega načina naj se poslužujejo ranljive skupine (starejši, gibalno ovirani …), ki prevzem pošiljk težko opravijo na izročilnih poštah. Podpis v tem primeru ni potreben, saj je izvedena brezstična predaja pošiljke.
V danih razmerah želimo za vse zaposlene vzpostaviti takšen način dela, ki bo v največji možni meri v prvi vrsti zaščitil zaposlene v Pošti Slovenije in vse uporabnike poštnih storitev.

Aktualne informacije spremljajte na www.posta.si.

Deli