Potrditev in krepitev odličnih vezi med Ščjolkovim in Celjem

Pred začetkom festivala športa in prijateljstva dijakih obeh gimnazij spoznavajo mesto

6:45

V okvir obiska delegacije Mestne občine Celje v ruskem mestu Ščjolkovu in nastopa dijakov I. gimnazije ter Gimnazije Celje Center na tamkajšnjem festivalu kulture in prijateljstva sodi tudi srečanje predstavnikov občine z vodstvom partnerskega mesta oziroma okrožja Ščjolkovo. Dijaki obeh gimnazij, ki so nastanjeni v centru Junarmec, pa pred današnjim začetkom festivala športa in kulture spoznavajo znamenitosti Ščjolkovega.

Središče Ščjolkovega
Središče Ščjolkovega

Celjska delegacija, na čelu s podžupanom Vladimirjem Ljubekom in predsednikom komisije mestnega sveta za mednarodno sodelovanje Srečkom Erjavcem, se je včeraj srečala z načelnikom mestnega okrožja Ščjolkovo Sergeyem Gorelovom in Nadeždo Surovcevo, predsedujočo svetu deputatov oziroma poslancev šolkovskega okrožja, ki šteje več kot 200 tisoč prebivalcev.

Gostitelj Sergey Gorelov je ob tem poudaril velik pomen partnerstva in že utrjenih prijateljskih vezi, ki sta jih stkali obe strani v minulih letih. Še posebej na področju mladih, ki se tudi udeležujejo Festivala kulture in prijateljstva, ta se v Ščjolkovu z uradnim odprtje začenja danes popoldan.

Celjski podžupan Vladimir Ljubek in načelnik okrožja Ščjolkovo Sergej Gorelov sta ob srečanju izmenjala spominski darili.
Celjski podžupan Vladimir Ljubek in načelnik okrožja Ščjolkovo Sergej Gorelov sta ob srečanju izmenjala spominski darili.

Vladimir Ljubek, celjski podžupan, je kot zelo uspešno ocenil dosedanje sodelovanje, za včerajšnji pogovor z načelnikom okrožja Ščjolkovo pa dejal, da je bil zelo prijeten in dragocen.

Srečko Erjavec, predsednik komisije celjskega mestnega sveta za mednarodne odnose, je pozdravil pobudo Sergeja Gorelova, da bi medsebojno sodelovanje nadgradili tudi s srečanjem gospodarstvenikov.

Po teh pogovorih je mogoče reči le, da je možnosti za krepitev sodelovanj res še veliko.

Ogledi mesta in druženje z vrstniki pred začetkom festivala

Dijaki I. Gimnazije v Celju in Gimnazije Celje Center so pred današnjim svečanim odprtjem festivala včeraj obiskali središče Ščjolkovega in si ogledali pokrajinski muzej, umetniško galerijo ter Trocko cerkev. Dijaki so sicer nastanjeni v mladinskem centru Junarmec, kjer se spoznavajajo z vrstniki iz Rusije in Belorusije, ki bodo nastopili na festivalu.

Mitja Suvajac, dijak 4.letnika Gimnazije Celje Center, kako so se pripravljali z dijaki I. gimnazije in kaj bodo predstavili na festivalu.

Na festivalu bo nastopilo približnost 300 udeležencev.

jurmejec
Dijaki obeh gimnazij v čudovitem zelenem okolju mladinskega centra Junarmec (Foto: Otmar Uranjek).
V menzi mladinskega centra.
V menzi mladinskega centra (Foto: Otmar Uranjek).
smacap_BFace
Mitja Suvajac iz Zreč, dijak 4. letnika Gimnazije Celje Center, ki bo jeseni nadaljeval študij fizike v Moskvi.
Na obisku v pokrajinskem muzeju Ščjolkovega.
Na obisku v pokrajinskem muzeju Ščjolkovega.
Ob obisku umetniške galerije v Ščjolkovu pa so že kar zaigraili in zapeli Katjušo, s katero bodo nastopili tudi na festivalu.
Ob obisku umetniške galerije v Ščjolkovu pa so že kar zaigraili in zapeli Katjušo, s katero bodo nastopili tudi na festivalu.

ROBERT GORJANC

Deli