Pravi obraz zadnjega celjskega grofa

15:00

Po 550. letih je mogoče s pomočjo rekonstrukcije na občasni razstavi v Narodnem muzeju Slovenije videti podobo Ulrika II., zadnjega grofa Celjskega. Ta je s pomočjo forenzičnih raziskav videti kot eden izmed sodobnih moških.

ulrik
Foto: Ursula Wittwer-Backofen, Narodni muzej Slovenije

Zadnji grof Celjski Ulrik II. se je v času svojega življenja uvrščal med najpomembnejše može v srednji Evropi. Toda po atentatu v Beogradu leta 1456, ki je naznanil tudi konec mogočne rodbine, za njim ni ostal niti en verodostojen portret. Na srečo se je ohranil nesporen pričevalec Ulrikove telesne podobe – njegova lobanja, ki jo hrani Pokrajinski muzej Celje. Leta 2010 je Narodni muzej Slovenije k sodelovanju pritegnil Inštitut za antropologijo Univerze v Freiburgu, da bi njegova forenzična ekipa utemeljeno rekonstruirala pokojnikov obraz, pravi soavtor razstave dr. Tomaž Lazar.

 Sam postopek izdelave rekonstrukcije je trajal precej časa. Pri tem so dodali tudi hipotetične rešitve, kot so barva Ulrikovih las, oči, oblika nosu in uhljev.

 Sklepni rezultat tega dela, končanega jeseni 2012, je bila rekonstrukcija Ulrika II. ob koncu njegovega življenja. Kot poudarjajo avtorji razstave, njegova podoba ne ustreza resničnosti, se ji pa približa bolj kot katerakoli druga. V Pokrajinskem muzeju Celje pozdravljajo interes Narodnega muzeja za oživitev celjske grofovske rodbine ter dodajo, da je v celjskem muzeju mogoče videti rekonstrukcijo Ulrikovega očeta, Friderika II.

BGO

banner-ntrc-martinovanje

Deli