Pravnukinja Simona Kukca napisala knjigo Sklenjen krog

8:30

Družinsko kroniko je pred kratkim izdal Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec. Začetek zanimive pripovedi je namenjen najznamenitejšemu avtoričinemu predniku po materini strani Simonu Kukcu. Sledi pripoved o štirih generacijah družine, ki so bile priča pomembnim in viharnim zgodovinskim dogodkom 19. in 20. stoletja. Člane družine so življenjske poti vodile na vse konce sveta. Olga Kabalin, pravnukinja Simona Kukca, je o tem napisala knjigo Sklenjen krog. Kot osemletna deklica je z mamo odpotovala v Južno Afriko, kjer si je kasneje ustvarila družino in tam ostala več kot petdeset let. Pred desetimi leti se je z možem vrnila v Žalec, kjer danes živi v Kukčevi hiši v središču mesta.

Olga Kabalin , Žalec - 18.10.2017 poslana na NT
Kukčeva hiša se nahaja v središču Žalca.

»Po drugi svetovni vojni se je v Sloveniji začel komunizem. Bili smo premožna meščanska družina. Očeta, ki je izhajal iz zelo bogate družine iz Maribora, so zaradi političnih razlogov zaprli. Mami so onemogočili kakršnokoli delovanje. Ni ji preostalo drugega, kot da se je z mano izselila iz takratne Jugoslavije,« pogovor v kavarni na žalskem Šlandrovem trgu, od koder je izvrsten pogled na Kukčevo hišo, začne Kabalinova.

Kovčke sta spakirali leta 1954 in iz Trsta z ladjo odpluli v Južno Afriko k mamini sestrični, ki jima je z ureditvijo papirjev pomagala pri selitvi. Kakšno je bilo to dolgo in naporno potovanje, se Kabalinova ne spominja več, še danes pa so pred njenimi očmi žive podobe, kako se ji je na drugem koncu sveta odprl povsem drug svet. Prvič je ugriznila v banano, ananas, ki ju pred tem ni niti poznala. »Vse je bilo drugače. Težko mi je bilo. Za sabo sem morala pustiti popolnoma vse, kar mi je bilo znano, tudi tete, mamine sestre, s katerimi sva živeli v Žalcu.«

V svojem novem domu si ni mogla veliko pomagati s slovenščino. Angleško ni znala, razumela je le besedo prosim. Mama se je kmalu na novo poročila, jezik sporazumevanja v družini je postala izključno angleščina in prav vanjo se je med drugim poleg psihologije v času svojega študija tudi usmerila. »Da bi se čim prej naučili angleško, nama je z mamo očim, ki se je ukvarjal s trgovino z znamkami, prepovedal, da bi se med seboj pogovarjali v slovenščini,« mu je danes hvaležna Kabalinova, ki je svojega pravega očeta, ki je služil dosmrtno kazen, po selitvi v Južno Afriko videla le še enkrat. Obiskala ga je v ZDA, kamor se je odselil, potem ko ga je Tito pomilostil.

VEČ V AKTUALNI ŠTEVILKI NOVEGA TEDNIKA

Olga Kabalin , Žalec - 18.10.2017 poslana na NT
V knjigi Sklenjen krog je predstavila svojo družino, med drugim tudi svojega pradedka Simona Kukca.
Olga Kabalin in mož , Žalec - 18.10.2017 poslana na NT
Olga skupaj s svojim možem Igorjem Kabalinom, ki ga je spoznala v Južni Afriki.
Olga Kabalin , Žalec - 18.10.2017 poslana na NT
Olga Kabalin zadnjih deset let živi v Kukčevi hiši v središču Žalca.

ŠO, foto: SHERPA

Deli