Predpraznični gimnazijski kulturni maraton

13:50

Ob prebiranju programa današnjega kulturnega maratona na I. gimnaziji v Celju so imeli dijaki verjetno kar nekaj težav pri odločanju o tem, pri kateri dejavnosti bodo sodelovali. Izbira je bila namreč pestra, saj so pripravili številne delavnice, predavanja, literarne, plesne in glasbene dogodke. Tradicionalno predpraznično vzdušje na šoli sta popestrila tudi Prešeren in Julija.

Prešeren, pravzaprav dijak Miha Vehovar, v žepih ni imel fig, je pa sošolcem ponujal bonbone in zapisane Prešernove verze. Za navdih je skrbela sošolka Vika Trebičnik v podobi Julije, ki je tako kot Miha aktivna na različnih kulturnih področjih:

V enem od razredov so se dijaki družili ob spoznavanju arhitekturnih prvin, v drugi so imeli fotografsko delavnico in v tretji so z umetnikom Borijem Zupančičem spoznavali art terapijo. Gost je bil tudi pesnik Ivan Dobnik, nekoč dijak šole, ki je z mladimi razpravljal o poeziji in jih spodbudil k objavljanju pesmi v reviji Poetikon.

Kar nekaj je bilo jezikovnih delavnic, ki so bile vse dobro obiskane. Dijak Gal Šmajs, ki sodeluje v številnih glasbenih zasedbah, je takole povzel pomen tovrstnih dogodkov, ki mlade spodbujajo k aktivnemu kulturnemu delovanju:

Za konec so šolski zbor, orkester in zasedba Jazzy Pižons poskrbeli še za prijeten glasbeni zaključek dopoldneva, s katerim šola že desetletja obeležuje kulturni praznik.

TC, foto: GrupA

DL3U3749

Prešeren in Julija

DL3U3770

Jazzy Pižons

DL3U3717Pri francoski delavnici