Prehranska varnost Slovenije je nujna

V okviru odprtja pomladnih sejmov posvet o podnebnih spremembah

17:24

Na celjskem sejmišču bo ta konec tedna kar šest sejmov, in sicer Altermed, Flora, Kulinart, Festival kave Slovenija, Poroka in ApiSlovenija. Na njih se bo predstavilo 443 razstavljavcev iz 15-ih držav. Omenjene sejme bodo spremljali številni obsejemski dogodki, pričakujejo pa, da bo sejme obiskalo okrog 20 tisoč obiskovalcev.

S posveta o podnebnih spremembah na Celjskem sejmu
S posveta o podnebnih spremembah na Celjskem sejmu

Eden od osrednjih dogodkov današnjega uvodnega dne je bil strokovni posvet Podnebne spremembe – rešitve, ki ga je pripravila Eko civilna iniciativa Slovenije. Tokrat so se v iniciativi osredotočili na iskanje rešitev – kako obvladati negativne učinke podnebnih sprememb, s katerimi se že soočamo.

Posvet je bil zasnovan izrazito interdisciplinarno, na njem so bili zbrani strokovnjaki z različnih področij, zato je tudi razprava navrgla zelo raznolika razmišljanja, kako se zoperstaviti negativnimi vplivom podnebnih sprememb. Temu je pritrdila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki pa je poudarila predvsem pomen prehranske varnosti Slovenije, ker bi ob stopnjevanju posledic podnebnih sprememb še kako velikega pomena. In naše države ima po njenem mnenju ustrezna naravne danosti za prehransko samooskrbo, čeprav ne na vseh področjih.

“To so danosti, da dejansko ustvarjamo butično proizvodnjo hrane, ki se osredotoča tudi na varovanje okolja in narave. Kar tudi pomeni usmeritev kmetijstva v ekološke, biodinamične indruge pridelave, ki izrazito poudarjajo vidik ohranjanja okolja. Ko se bomo tega zavedali in ko se bo okrepilo naš odnos do varovanja okolje, bo tudi prispevalo k učinkovitejšemu ravnanju iz zmanjševanju negativnega vpliva podnebnih sprememb. Te pa so dejstvo in narekujejo različne naravna katastrofe, ki se posledično dogajajo,” je po posvetu povedala ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Sicer pa na kmetijskim ministrstvu pripravljajo tudi nove strateške dokumente razvoja kmetijstva, v katere bodo vključili nove smernice ravnanja, ki jih narekujejo podnebne spremembe in po javni razpravi tudi predloge in pobude civilnih iniciativ in nevladnih organizacij. Že v prihodnjem tednu naj tako predstavili resolucijo o razvoju kmetijstva.

ROBERT GORJANC

Deli