Prihaja 11. Bumfest

16:18

Prihodnji konec tedna bo v Žalcu znova bobnelo. Tretji vikend v januarju je že tradicionalno rezerviran na mednarodni tolkalni festival. 20. in 21. januarja bodo ozračje ogrevali vrhunski glasbeniki iz petih evropskih držav. Podrobnosti 11. festivala so organizatorji predstavili na današnji novinarski konferenci.

bumfest11-042
Dejan Tamše. umetniki direktor festivala Bumfest in Matjaž Jutršek, direktor ZKŠT Žalec

Bumfest prinaša kar nekaj novosti, a hkrati ostaja edinstven, samosvoj in edini tovrsten festival v Sloveniji. Organizatorji obljubljajo, da nastopajoči tudi letos ne bodo razočarali. Največja novost je gotovo ta, da gre za dvodnevni dogodek, kar pa teže festivala ne zmanjšuje, je prepričan umetniški direktor Dejan Tamše.

V Žalcu se bodo predstavili tolkalci z Danske, s Hrvaške, iz Nemčije, Avstrije in Belgije. Kot pravi Tamše, so na oder postavili tako različne profile, da bi med njimi vsak obiskovalec moral najti nekaj po svojem okusu. Tudi letos so poskrbeli za podmladek, s petkovo matinejo. Vsi, ki bi želeli o tolkalih izvedeti kaj več, ali svoje znanj nadgraditi, pa bodo na svoj račun prišli v soboto in nedeljo, ko bodo gostujoči glasbeniki vodili brezplačne delavnice.

S skrajšanjem festivala na dva festivalska dneva so znižali tudi proračun, ta se letos giblje okoli 15 tisoč evrov. Tretjino denarja je za organizacijo zadnjih pet let prispevalo kulturno ministrstvo, s katerim pa se letos pogodba izteče. Dejan Tamše:

Novega razpisa za pridobitev sredstev še ni, tako da je izvedba 12. Bumfesta še v zraku. A je Tamše optimist:

Že jutri bo v Savinovem likovnem salonu Bumfest pred Bumfestom, kakor so poimenovali razstavo Zveneče skulpture.

LK

Foto: SHERPA

banner-ntrc-martinovanje