Primer Atrij: oškodovanih več kot šest tisoč etažnih lastnikov, škoda več kot trimilijonska

10:59

Kot smo poročali, so celjski kriminalisti po več kot dveh letih končali prvi obsežen del preiskave nepravilnosti v celjskem Atriju, nekdaj največji upravniški družbi na Celjskem. Zaradi kar 248 kaznivih dejanj poneverb in neupravičene uporabe tujega premoženja so podali ovadbe zoper dve pravni osebi in dve fizični osebi, ki sta tudi bili odgovorni. 

V eni največjih upravniških afer v Sloveniji je bilo oškodovanih več kot šest tisoč etažnih lastnikov posameznih nepremičnin. Kot je znano, naj bi šlo v prvi vrsti za oškodovanja etažnih lastnikov iz naslova Atrijevega nepoplačila obratovalnih stroškov dobaviteljem in za nepravilnosti pri razpolaganju z denarjem iz rezervnega sklada. Kje je ta denar, še vedno ni znano. Ta del preiskave še vedno ni končan. Bil pa je porabljen nenamensko, pravijo na policiji. Osumljenca naj bi kazniva dejanja izvajala kar deset let.

Atrij Celje, prazni prostori - 10.3.2017 poslana na NT

»V vsem tem času sta v škodo etažnih lastnikov in v neupravičeno korist pravne osebe pridobila več kot 3.2 milijona evrov. Okoli 2,5 milijona s sredstvi rezervnega sklada večstanovanjskih in poslovnih objektov, v preostalem delu gre za zbrana in neodvedena sredstva obratovalnih stroškov in najemnim za tretje osebe, torej komunalnih stroškov, stroškov elektrike, zavarovanja in podobno,« pravijo na policiji.

Oškodovanih je 244 večstanovanjskih in poslovnih objektov z območja celotne celjske regije. »Škoda po posameznem večstanovanjskem objektu znaša od nekaj 100 do več kot 50.000 evrov,« pojasnjujejo kriminalisti.

V času preiskave so sprejeli več kot 60 posameznih prijav sumov kaznivih dejanj. Opravili so več kot 30 zasegov listin in poslovne dokumentacije, izvedli 11 hišnih preiskav, v sklopu katerih so zasegli okoli 6.000 listin in pridobili 7 sodnih odredb za različne podatke.

SIMONA ŠOLINIČ

Foto: SHERPA

Deli